Policija-Republike-Srpske-3-1.jpg

U drugoj polovini 2022. godine zabilježen je veliki broj krivičnih postupaka koji su pokrenuti protiv policijskih službenika u BiH,, saopštavaju iz Centra za sugurnosne studije BiH.

Prema dostupnim informacijama najviše optužnica je podignuto unutar Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, najmanje 10, što je donekle i razumljivo, jer se radi o najvedoj organizacionoj strukturi unutar policijskih snaga u BiH - kaže se u saopštenju i dodaje da zatim slijedi Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sa osam, potom Granična policija Bosne i Hercegovine sa sedam inkrimisanih pripadnika.

Zabilježeni su, prema saopštenju CSS-a, slični slučajevi i u ostalim policijskim strukturama, što ukazuje na potrebu sistematskog pristupa ovim uočenim negativnim pojavama u redovima onih službi koje su prevashodno zadužene za zaštitu sigurnosti građana od svih vrsta kriminalnog djelovanja.

Dalje se navodi da još veću zabrinutost i daleko veću težinu imaju nedavne izjave glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića, koji otvoreno naglašava kontaminiranost u redovima policijskih struktura, što direktno ugrožava efikasnost rada nadležnih institucija na suzbijanju kriminaliteta, posebno onog najtežeg oblika u formi organizovanog kriminala.

"Zaista poražavajuće zvuči kada najveći tužilački autoritet u BiH skrušeno upire prstom u policijske strukture da tokom prošle godine nisu zadokumentavale niti jedan slučaj korupcije u zemlji koja, po mišljenju mnogih, predstavlja primjer koruptivne zajednice i svrstana je među tri najgore države u Evropi po indeksu percepcije korupcije", kaže se u saopštenju.

Političke elite zaokupirane su, kako se navodi, posljednjih godina pukom borbom za vlast i u potpunosti su zanemarile demokratske principe nadzora i kontrole nad institucijama zaduženim za provođenje zakona.

"Glas civilnog društva se u datim političkim turbulencijama izgubio u svjetlu političkog previranja, a mediji uz taksativno navođenje akcija i optužnica na suzbijanju kriminaliteta unutar policijskih redova, ipak značajniju pažnju posvećuju dnevno političkim destrukcijama i dešavanjima u domenu borbe za pozicije unutar političke arene", navode iz Centra.

Takođe, iz CSS-a saopštavaju da je zakonodavna vlast uspostavljena na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, te ovim putem apeluju na sve poslanike i delegate da iskoriste sve demokratske mehanizme koji su im na raspolaganju i detaljno analiziraju šta se dešava unutar policijskog sektora.

"Ukoliko ovom problemu ne posvete adekvatnu pažnju u što skorijem periodu, rizikuju da naše društvo i institucije postanu zarobljene od kriminogenih osoba koje ne prezaju koristiti sve dostupne kriminalne radnje u cilju sticanja što većeg profita, što je u biti i njihov jedini interes", upozorili su iz Centra za sigurnosne studije BiH.