Institucije Republike Srpske su svjesne problema sa kojima se sreću pojedine opštine i nikoga nećemo zaobići i ostaviti na cjedilu, ali isto tako očekujemo od lokalnih vlasti da preuzmu inicijativu i da se uključe u te probleme.Kazala je ovo za Srpskainfo predsjednica RS Željka Cvijanović, navodeći da ima u planu obići sve opštine u Srpskoj kako bi se upoznala s njihovim problemima.


– I kao predsjednik Vlade RS, a i ranije kao ministar, voljela sam da budem na terenu i razgovaram s načelnicima i lokalnim strukturama u opštinama i gradovima širom RS. Na taj način se najlakše možete informisati o stvarnim potrebama tih lokalnih zajednica, te definisati prioriteti u rješavanju problema – istakla je Cvijanovićeva.


Dodaje da je prethodnih dana obišla opštine Rogatica i Sokolac, gdje je razgovarala s tamošnjim rukovodstvom, a uskoro planira obilazak još nekih opština u RS.


Cvijanovićeva ističe da institucije RS ne prave razliku između opština i da ih sve jednako obilaze, te da nisu tačne kritike pojedinih opozicionih političara kako su vlasti zapostavile istok Srpske.


– Nikada nismo imali selektivan pristup, da kažemo – ovo je prostor gdje se ulaže, a ovo gdje se ne ulaže. Naprotiv, uvijek smo nastojali izbalansirati ulaganja. Danas Hercegovina i istočni dio RS izgledaju sasvim drugačije u odnosu kako je to bilo ranije – kategorična je Cvijanovićeva.


Ona dodaje da kao predsjednica RS posmatra Srpsku kao cjelinu, te da je bitno da se sve opštine jednako razvijaju. Snaga Republike Srpske, kako navodi Cvijanovićeva, jeste u zbiru svih opština i građana koji žive u njima. Predsjednica RS kaže da u suštini svi imaju iste probleme i da je jednaki izazov i kada odete na istok RS, kao i na zapad, sjever ili jug.


Cvijanovićeva ističe da je jako važno da lokalne vlasti znaju da imaju uporište u Vladi RS i republičkim institucijama.


– Međutim, lokalne vlasti moraju da imaju inicijativu i da nam ukažu na probleme. Ne može neko sjedeći u Vladi RS da zna napamet šta se dešava i koji su zahtjevi u nekoj opštini – kaže Željka Cvijanović.

Izvor srpskainfo