231690.jpg (189 KB)

Na poddionici magistralnog puta Ljubinje - Podvrsnik, od Ljubinja do Žegulje, postavljen je prvi sloj asfalta, širine šest metara. Brojne generacije su, konačno, dočekale ispravljanje nepravde od prije pedeset godina, kada je izgrađen put širine pet metara.

Put Ljubinje - Stolac glavna je veza juga sa ostatkom Republike Srpske i BiH.

Sutra počinje završno asfaltiranje, pa će do 9. septembra od 8 do 15 časova saobraćaj biti obustavljen i preusmjeren na put Stolac - Berkovići - Bileća.

Osim predznaka "magistralni", put Ljubinje – Stolac, izgubio je sve druge karakteristike te kategorije puta. Za godinu dana proširena je dionica od 5,6 kilometara i postavljen prvi sloj asfalta. Slijedi postavljanje završnog sloja asfalta i saobraćajne signalizacije.

- Biće potrebno da dođe do obustave saobraćaja. Uputili smo zahtjev nadležnim institucijama, javnost će biti blagovremeno obaviještena, kada će biti obustave u vremenu od 8 do 15 časova - rekao je inženjer u održavanju puteva, "Hercegovinaputevi" AD Trebinje Ljubiša Madžar.

Usljed dotrajalosti i suženja kolovoza, uz najveći nagib na nekoj od saobraćajnica u regiji, vozači teretnjaka često "bježe" na bankine.

Preostalo je da se uredi još oko deset kilometara do Podvrsnika, do granice sa Federacijom BiH. Time bi Ljubinje i jug Republike Srpske, turisti i privrednici dobili normalnu vezu sa drugim dijelovima regiona.

- Ove godine smo došli u situaciju da bar jednim dijelom bude rekonstruisan, da konačno dobijemo magistralni put po standardima od šest metara. Značiće puno građanima Ljubinja - naveo je načelnik Ljubinja Stevo Drapić.

Iz preduzeća Putevi Republike Srpske, koje finansira rekonstrukciju, saopšteno je da je rok za završetak prve dionice 15.septembar.

Nastavak rekonstrukcije je u planu javnih nabavki JP Putevi Republike Srpsk” za 2023.godinu, te je u toku priprema tehničke dokumentacije za raspisivanje javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova, koji ispunjava kvalifikacione uslove tendera, istakli su u saopštenju.

- Planiran je nastavak na dionici Žegulja -Podvrsnik, do granice sa FbiH, dužine nešto više od deset kilometara. Imamo namjeru da to spojimo kao cjelinu - dodao je Madžar.

Rekonstrukciju prve poddionice, vrijednosti 3,56 miliona maraka, izvodi konzorcijum “Hercegovinaputevi” iz Trebinja i “HP Investing” iz Mostara.