Narodna skupština Republike Srpske (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Prijedlogom zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske predviđeno je osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Rebuplike Srpske. Propisani su djelokrug, način rada, te nadležnost tog tijela, navodi se u obrazloženju ovog zakonskog rješenja.

Zakonskim odredbama je propisano da je osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske neophodno radi zaštite i promocije zdravlja obezbjeđivanjem kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini i uspostavljanja funkcionalnog, koordinisanog i jedinstvenog regulacionog sistema lijekova i medicinskih sredstava.

- Propisano je uspostavljanje i nadzor jedinstvenog tržišta lijekova i medicinskih sredstava, te njihove dostupnosti za teritoriju Republike Srpske. Zakonskim odredbama predviđeno je predlaganje donošenja i izmjene zakonskih propisa iz oblasti lijekova i medicinskih sredstava, te usaglašavanje propisa sa međunarodnim standardima - ističe se u obrazloženju zakonskog rješenja.

Prijedlogom se uređuje se definicija lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, proizvodnja, ispitivanje i promet lijekova i medicinskih sredstava, te uslovi i mjere za obezbjeđivanje kvaliteta.

Takođe, uređuju se i bezbjednosti i efikasnosti lijekova i medicinskih sredstava, nadzor nad lijekovima, medicinskim sredstvima i pravnim licima koja proizvode, ispituju ili obavljaju promet na veliko lijekova i medicinskih sredstava, kao i druga pitanja značajna za oblast lijekova i medicinskih sredstava.

Prijedlog zakona možete pogledati OVDJE.