U Osman pašinoj džamiji u Trebinju jutros su klanjanje bajram-namaza, povodom Ramazanskog bajrama, predvodili glavni imam Medžlisa islamske zajednice hafiz Sadik efendija Fazlagić i trebinjski imam Sadmir efendija Mustafić.


U prostorijama Medžlisa islamske zajednice potom je priređen tradicionalni bajramski prijem, kojem su, između ostalih, prisustvovali predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak i protejerej-stavrofor Mladen Žulović, starješina Sabornog hrama Svetog preobraženja Gospodnjeg.


Efendija Fazlagić je naveo da je Ramazanski bajram jedan od najvećih muslimanskih praznika, koji označava kraj mjeseca božije milosti, oprosta, mira i spasa.


„Ovo su dani najveće nagrade za sve one koji su se proteklih mjesec dana trudili putem posta, namaza i drugih vidova pokornosti Bogu, ovo su dani veselja i radosti za sve muslimane, ali i dani koji nas uče da ovdje živimo i sa ljudima drugih religija, konfesija, nacija, drugih shvatanja. Našu radost u ramazanske dane dijelimo sa našim prijateljima, komšijama, našim sugrađanima“, istakao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice.

On je zahvalio svima koji su prisustvovali bajramskom prijemu i čestitao praznik svim vjernicima islamske vjeroispovijesti

„Čestitam Ramazanski bajram svim Bošnjacima riječima Bajram šerif mubarek olsun, uz želju da bajramske dane provedu u zdravlju i veselju, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijamama. Hvala i svima koji nam na naše adrese šalju čestitke povodom najvećeg godišnjeg blagdana“, rekao je Fazlinović.


Predsjednik Skupštine Grada Trebinja Dragoslav Banjak istakao je da predstavnici gradske uprave tradicionalno dijele radost Bajrama sa prijateljima islamske vjeroispovijesti.

„Već tradicionalno smo posjetili naše prijatelje islamske vjeroispovijesti i sa njima podijelili radost Bajrama. Trebinje je grad koji je oduvijek bio otvorenog srca, za sve ljude koji su dobronamjerni i koji u njima žele da borave i žive“, kazao je Banjak.


Direktor JU Doma penzionera Trebinje Rajko Ćapin uručio je efendiji Fazlagiću zahvalnicu ove ustanove za značajnu pomoć Medžlisa islamske zajednice i svesrdnu saradnju.


Čestitka Gradske uprave


Zajedničku čestitku efendiji Fazlagiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti povodom Ramazanskog bajrama uputili su gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, te predsjednik i potpredsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak i Mijat Šarović.


„Poštovani efendija Fazlagić, vama i vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitamo praznik Bajram, sa željom da praznik obilježite u miru, u krugu svojih porodica i prijatelja, uz tradicionalnu čestitku: Bajram šerif mubarek olsun“, navodi se u čestitki.


Ramazanski bajram obilježava kraj jednomjesečnog posta, i slijede dani veselja – dani Bajrama.


Na prvi dan Ramazanskog bajrama muslimani razmjenjuju poklone i posjećuju se.


Obilježavanje Ramazanskog bajrama traje tri dana.


RT