Aerodrom u Los Anđelesu - Foto: REUTERS
Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avio-prevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za bezbjednost letova od srijede, kada bi kompanije AT&T i Verajzon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji prijeti "katastrofalna" kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove "haos" na letovima u SAD i da bi "desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu".

- Osim ako naše glavne vazdušne luke ne budu raščišćene za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena - naveli su izvršni direktori Amerikan Erlajnsa, Delta Erlajnsa, Junajted Erlajnsa, Sautvest Erlajnsa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Rojters.

- To znači da bi u danu poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmjeravanju ili kašnjenju letova - upozorava se u pismu.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno miješanje frekvencija moglo da utiče na osjetljive instrumente u avionu, kao što su visinomeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

Avio-kompanije su kasno u ponedjeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu letenja planirani za srijedu.

U pismu, koje su takođe potpisali UPS Erlajns, Aljaska Er, Atlas Er, DžetBlu Ervejz i FedEks Ekspres, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će "iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati".

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog savjeta Bijele kuće Brajanu Dizu, ministru za transport Pitu Butidžidžu, upravniku FAA Stivu Diksonu i predsjednici Federalne komisije za komunikacije Džesiki Rozenvorsel. Avijacija za Ameriku, grupa koja je organizovala potpisivanje pisma, odbila je komentar, a iz FAA su saopštili da će "nastaviti da obezbjeđuju sigurnost putovanja pošto kompanije za bežični internet uvode 5G mrežu".

Iz FAA su poručili da nastavljaju da rade sa avio-industrijom i kompanijama za bežični internet u nastojanju da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova zbog 5G. Druge vladine agencije se nisu oglasile povodom pisma avio-prevoznika.