Poslednjih mjeseci javnost često ima priliku da vidi dvije Crne Gore – onu herojsku koja baštini moralne vrijednosti i onu drugu – poniženu i pogaženu.

Primjer za to je Nikšić, koji je svjedočio herojima – više od 100 podržalo je litiju za odbranu svetinja! Oni su poručili da nema kompromisa sa onima koji proganjaju, te da će uvijek biti uz svoj narod i svoju Crkvu.

Ispred ljekara i doktora stomatologije, koji su podržali borbu za očuvanje svetinja, obratila se dr Ana Đurković. Ona je citirala Njegoša, rekavši, „da nove nevolje, rađaju nove sile“.

„Pozdraviću vas u ime ovdje prisutnih ljekara rečenicom našeg besmrtnog pjesnika i vladike Petra II Petrovića Njegoša „Nove nužde rađaju nove sile“. Ova riječ ne da nam da klonemo duhom pred bilo kojim iskušenjem. Zato smo se i danas sabrali da se zajedno suprotstavimo i zajedno pobijedimo nevolje, jer je svetinja života ono oko čega se može sabrati svaki dobronamjerni čovjek. Čovjek je ličnost, to jest jedinstvo duše i tijela, gdje duh pomaže i bodri tijelo, a u zdravom tijelu počiva i zdrav duh“, kazala je Đurković.

Ona je potom, već sjutradan pozvana na informativni razgovor zbog učešća na litiji.

Nije mnogo čekao ni Opštinski odbor Demokratske partije socijalista da se histerično oglasi saopštenjem i krene u napad na ljekare.

„Bacili ljagu na profesiju, paravan za kriminalce, ne poštuju NKT, samo su neki djelovi iz saopštenja DPS-a NK.

Međiti, nisu tako reagovali, kada je prije par mjeseci, nekolicina nikšićkih medicinara izabrao da brani ime onog koji otima svetinje.

Svima nam je dobro poznat onaj aplauz ljekara Milu Đukanoviću dok izlazi iz svog milionskog majbaha ispred Opšte bolnice u Nikšiću.

Taj njihov gest uslijedio je samo par dana nakon što su poslanici Đukanovićevog DPS-a odbili da u parlamentu raspravljaju o povećanju zarada zdravstvenim radnicima.

Ne hajući za fizičku distancu, poluskinutim ili polustavljenim maskama ( u jeku korone) poređali su se zdravstveni radnici da aplaudiraju kako bi skrenuli pažnju na sebe, unižavajući i sebe i struku.

„Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka“.