pcele-med-kosnica-unsplash-1080x567-1.jpg (215 KB)

Prinosi meda za trebinjske pčelare ove godine bolji su u odnosu na prethodne, a potražnja meda je porasla istakao je to za Radio Trebinje Obrad Ninković, predsjednik Udruženja pčelara „Leotar“ Trebinje.

On je dodao da su cijene meda indivudalne i da zavise od pčelara, te da se u prosjeku kreću od 25 do 30 maraka.

„Prema saznanjima kojima raspolažemo u našem udruženju, ova godina je bolja nego prethodne dvije-tri. Iako početak godine nije obećavao da ćemo imati više meda, sada možemo reći da je svaki lokalitet, neki više neki manje, uspio dati dovoljnu količinu meda da nadoknadimo sve ove godine koje su bile loše za trebinjske pčelare. Ono što je interesantno je to da je ove godine med izdao u Bosni, pa očekujemo da će naši pčelari vrlo brzo, možda i do kraja godine, isprazniti svoje kante zbog povećane potražnje meda“, naveo je Ninković.

IMG_20230728_104419_resized_20230728_104457654.jpg (225 KB)

Predsjednik Udruženja pčelara je napomenuo da onaj ko je krenuo u svijet pčelarstva neće prestati time da se bavi zbog par loših godina, ali da treba biti oprezan prilikom ulaganja jer se nikada ne zna kakva će biti godina za pčelare.

„Može se desiti da pčelari smanje broj košnica, ukoliko je loš prinos meda, ali mislim da ih drži velika ljubav prema pčelarstvu. Ja svakome savjetujem da ulaže onoliko koliko može, bez obzira kakva je godina, jer nama niko ne garantuje ako je ova dobra, da će i naredna biti takva, mi zavisimo od vremenskih prilika i od toga da li će biljka izlučiti nektar“, kaže on.

Obrad Ninković je rekao da će u narednom periodu organizovati još jednu školu za pčelare početnike i podsjetio da je u toku provođenje projekta o urbanom pčelarstvu u okviru koga će na području našeg grada i okoline posaditi medonosne biljke, nabaviti opremu za prikupljanje odbjeglih rojeva i promovisati med u dječijim vrtićima u Trebinju.