Kineska kompanija "Aviation Industry Corporation of China" (AVIC) izrazila je interesovanje za partnerstvo sa vladom Republike Srpske u gradnji aerodroma u Trebinju.aerodrom-trebinje.jpg

AVIC će analizirati lokaciju u selu Rapti Zupci kraj Trebinja, gdje bi planirani komercijalni aerodrom trebalo da bude izgrađen. 

Ta kompanija je prvi put izrazila interesovanje 2010, a prošlog mjeseca njeni predstavnici sastali su se sa vladom RS na razgovorima o potencijalnoj investiciji, piše portal Exyuaviation.

AVIC je državni konglomerat u oblasti avio-saobraćaja i odbrane. Na “Forčunovoj” listi kompanija Global500 nalazi se na 159. mjestu i ima pola miliona zaposlenih širom svijeta.

Zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, vjeruje se da bi Trebinje moglo da privuče znatan broj turista. Međutim, taj grad , piše portal, nalazi se na samo 30 kilometara od Dubrovnika prema sjeveroistoku i 90 kilometara sjeverozapadno od Tivta, što, prema pisanju portala, održivost budućeg aerodroma u toj oblasti dovodi u pitanje.

Vlada je od 2009. do 2011. izdvojila 820.000 evra za projektnu dokumentaciju 2,6 kilometara duge piste i terminala dovoljnog da opsluži 260.000 putnika godišnje, da bi dvije godine kasnije odustala od te ideje, nakon što je imenovala generalnog direktora i zaključila konsultantski ugovor sa jednom austrijskom firmom radi određivanja potencijalnih ruta. Vlada je od tada objavila da je studija austrijske firme nekompletna. Kasniji tender za nacrt nove razvojne strategije bio je poništen.

Prošle godine, lokalne vlasti u Trebinju objavile su svoju namjeru da nastave sa sprovođenjem planova za gradnju aerodroma.

I tako ta priča o aerodromu traje godinama, ali od priče i ideje nije se dalje odmaklo. Nije ni lako izgraditi aerodrom. Ali, Trebinju i Hercegovini, u ovom trenutku, taj aerodrom i nije neophodan. Bez njega se može, ali bez puteva ne. Zato je prioritet rekonstrukcija putne komunikacije koja ovaj dio Srpske povezuje sa svijetom.

Najavljena je rekonstrukcija puta Trebinje- Ljubinje, a i rekonstrukcija i gradnja drugih saobraćajnica koje bi u Hercegovini, u tom smislu, olakšale život .

Pa, da krenemo redom- putevi, pa onda može i aerodrom.