Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske i ljekari Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske u toku protekla 24 časa uspješno su izvršili dva vazdušna medicinska transporta.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da je juče u popodnevnim časovima iz Opšte bolnice Trebinje, na zahtjev ove zdravstvene ustanove, na UKC Republike Srpske prevezena 24-godišnja trudnica M.J. sa dijagnozom smanjenja količine plodove vode.

Prema njegovim riječima, trudnica je u odmaklom stadijumu trudnoće, tako da će njena dalja hospitalizacija biti nastavljena na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u UKC-u.

On je naveo da je rano jutros, na zahtjev Centra za Radiologiju "Kuća zdravlja" Bijeljina, uspješno izvršen još jedan vazdušni medicinski transport i to 63-godišnje pacijentice P.O., sa dijagnozom Multifragmentalna fraktura proksimalnog humerusa.

Pacijentica je uspješno prevezena na hospitalizaciju u UKC, gdje će biti nastavljeno njeno dalje liječenje.

Pripadnicima Službe za vazdušni medicinski transport, zaključno sa današnjim danom, ovo je 23. uspješno izvršeni transport u ovoj godini, a sedmi u toku maja, što potvrđuje da su ovi hrabri ljudi svakodnevno na raspolaganju, apsolutno spremni i posvećeni profesionalnom i organizovanom angažovanju na ovim izuzetno zahtjevnim letačkim zadacima.

Podaci o broju izvršenih medicinskih transporta, ne samo za ovih pet mjeseci ove godine, već i u proteklim godinama, ukazuju na opravdanost i značaj uspostavljanja sistema vazdušnog medicinskog transporta kao sistemskog i organizovanog načina zbrinjavanja pacijenata u sistemu zdravstvene zaštite Republike Srpske.

Helikopterski servis Republike Srpske, u okviru operacija "Vazdušni medicinski transport", od potpisivanja sporazuma sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Srpske 2014. godine dobio je na punoj afirmaciji za sve ove godine kako u Republici Srpskoj, tako i u regionu.

Bitno je naglasiti da su sve vazdušne medicinske evakuacije potpuno besplatne, a troškove pokriva Vlada Republike Srpske, čime se ne može pohvaliti veliki broj zemalja u svijetu, a sama mogućnost, dostupnost i brzina ovakvog vida transporta Helikopterski servis Srpske svrstava među najbolje organizovane timove u regionu.

Besplatna usluga, svakodnevna dostupnost svim građanima Republike Srpske i odlična organizacija ovakve službe garancija je da će pripadnici Helikopterskog servisa i u narednom periodu, zajedno sa ljekarima specijalistima iz UKC-a Srpske, nastaviti da, uz svesrdnu pomoć Vlade Republike Srpske, i dalje nižu uspjehe u realizaciji vazdušnog medicinskog transporta kao i do sada.

Republika Srpska je svakako ponosna na postojanje jedne ovakve institucije koju čine profesionalci, na čelu sa direktorom Kusturićem, koji su uvijek spremni da u što kraćem roku uspješno izvrše sve postavljene zadatke u svim mogućim okolnostima.