Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske pripremilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji će se po hitnom postupku naći na dnevnom redu u septembru tokom sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministarstvo je ovaj Prijedlog zakona pripremilo na inicijativu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i 15 jedinica lokalne samouprave, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U Ministarstvu napominju da Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata još nije donesen i da su prijave građana Banjaluke koji žele da legaliziju svoje bespravno sagrađene objekte preuranjene.

- Tek nakon stupanja na snagu ovog zakona, građani u svim gradovima i opštinama moći podnijeti zahtjev za legalizaciju svojih objekata po novim uslovima - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo će pripremiti jednoobrazni zahtjev, koji će biti identičan za sve lokalne zajednice i koji će omogućiti unošenje podataka o tim objektima u jedinstvenu bazu Republike Srpske.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata predviđa mnogo više pogodnosti za vlasnike ovih objekata nego što trenutno spekulišu pojedini političari, koji nisu imali uvida u sam tekst prijedloga zakona.

- Osnov za legalizaciju biće digitalni orto foto plan izrađen u 2013. godini, pa će se svi objekti izgrađeni zaključno sa 31. decembrom 2013. godine smatrati legalnim - ističe se u saopštenju.

Građani koji sada podnesu zahtjeve mogu legalizovati svoje objekte prema Zakonu o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji je sada na snazi.

Takvi zahtjevi se ne mogu odnositi na povoljnija prava koja će biti omogućena i ustanovljena zakonom koji tek treba biti donesen, te u takvim slučajevima, građani će morati tražiti obustavu postupka i podnositi nove zahtjeve, navodi se u saopštenju.