Napadač koji je sinoć ranio nikšićkog biznismena Miodraga Daku Davidovića (62), po svemu sudeći je ranije odabrao lokaciju gdje će spaliti svoj automobil i oružje kako bi uklonio dokaze.

Miodrag-Daka-Davidović-1.jpg

Tu tezu potkrijepljuje činjenica da je riječ o izuzetno uvučenom i skrovitom mjestu, na kome noću gotovo da nema niko.

Srbiju i region sinoć je iznenadila vijest da je Miodraga Daku Davidovića, za sada nepoznati napadač ranio iz snajpera ispred hotela “Kraun plaza”, u kojem je, Davidović posljednjih nekoliko godina živio.

Napadači su ovo očigledno dobro znali. Poznati nikšićki biznismen ranjen je u ruku, nakon čega je prevezen u privatnu zdravstvenu ustanovu. Za to vrijeme, nepoznati počinioci zapalili su automobil marke “reno”, koji je korišćen za ranjavanje Davidovića, a u njemu je, tokom gašenja požara, pronađen i snajper.

Dan kasnije, na mjestu gdje je sinoć gorio automobil, između Medicine rada i vrtića u Omladinskih brigada na Novom Beogradu, vide se ostaci paljevine.

Garež, dijelovi automobila koji je gorio, staklo rasuto po trotoaru i ugljenisana krošnja gdje je vozilo bilo parkirano. Po svemu sudeći, ovu zavučenu i skrovitu lokaciju je odabrao jer noću ovdje gotovo da nema nikoga, a u okolini se nalazi još samo parking i napuštena benzinska stanica.

To je potvrdio i radnik obezbjeđenja iz Medicine rada. – Ja sinoć nisam radio, bio je kolega u smjeni. Rekao mi je da je primjetio da se nešto dešava i da je odmah pozvao policiju koja je vjerovatno obavijestila vatrogasce.

Ovdje noću nema ljudi, samo naše obezbjeđenje i čuvar vrtića – rekao je radnik obezbjeđenja. Roditelji koji su jutros dovodili djecu u vrtić za incident su saznali iz medija i uglavnom ne žele da komentarišu. Ipak, zabrinutih lica u prolazu su posmatrali zgarište.

– Mogu samo da kažem da je strašno što se to desilo blizu mjesta gdje dovodimo djecu – rekao je jedan roditelj u prolazu.

Inače, upucani biznismen nalazio se u društvu vladike nikšićko-budimljanskog Joanikijem, koji je nakon pucnjave ostao na tom mjestu, ali nije želio da daje izjave uz obrazloženje da je “uviđaj u toku” i da “on nije bio meta napada”.

Ranjeni biznismen decenijama slovi za velikog ktitora pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, ali i u Republici Srpskoj i Srbiji. Dobitnik je ordena Svetoga Save prvog reda, a u maju 2015, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, od mitropolita Amfilohija Davidović je dobio orden Svetog kralja Milutina za nemjerljiv doprinos koji je dao u obnovi manastira Ostrog i pravoslavnih svetinja širom Crne Gore.

Prema pisanju crnogorskih medija, Miodrag Daka Davidović prethodnih godina bio je zainteresovan za bavljenje politikom. Prije dvije godine prodao je benzinsku pumpu u Nikšiću i planirao da se povuče iz što više poslova koja je započeo u Crnoj Gori. Pored benzinske pumpe, Davidović se bavio i proizvodnjom alkoholnih pića, kao i građevinskim poslovima.

U vlasništvu Davidovićeve kompanije “Neksan” bio je i budvanski hotel “Admiral” kojeg je u zapuštenom stanju prije dvije godine kupila od ruske Metropol grupe.

Kako piše Investitor.me, iako slovi za opozicionara, Davidović se više puta nalazio “pri ruci” crnogorskim vlastima tako što je “ulijetao” u upravljanje nikšićkom železarom, posrnulim gigantom u kojem je i sam nekada radio.

Davidović se svojevremeno interesovao i za preuzimanje Duvanskog kombinata u Podgorici, ali do toga nije došlo.