Pripremni radovi - Foto: RTRS
Prvih dana februara počeli su pripremni radovi za izgradnju Vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja, prve u Republici Srpskoj. Odluka o podizanju vjetroparka donesena je poslije višegodišnjih istraživanja potencijala vjetra. Buduća vjetroelektrana, sa najmodernijom opremom u toj oblasti, imaće instaliranu snagu 66 megavata.

U toku je priprema platoa, površine oko osam hiljada kvadratnih metara, gdje će biti dopremana oprema za budući vjetropark. Istovremeno, obavlja se iskop pristupnih puteva prema budućim vjetroturbinama, ukupne dužine devet kilometara.

- Imali smo kašnjenja zbog korone, kako kod proizvođača opreme, tako i kod naše administracije koja je zbog tog bila usporena. Pokušaćemo da za godinu i po bude postavljen prvi stub - kaže Miralem Čampara, izvršni direktor VE Grebak.

S obrzirom na to da će biti dopremljena masivna oprema, pojedinačno teška i po stotinu tona, tehnički, teren mora biti pripremljen kao za auto-put. Uslov za dobijanje građevinske dozvole je ubrzano rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i eksproprijacija zemljišta, kroz proglašenje opšteg interesa.

- Investitor je ušao u proces ekrproprijacije, država je ušla u kraći postupak da bi investitor dobio građevinsku dozvolu i da bi što prije pristupio građevinskim radovima - navodi Bojan Savić iz opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje.

Umjesto prvobitnih četrnaest turbina i 49 megavata instalirane snage, budući vjetropark imaće deset turbina. Zahvaljujući napretku tehnologije, pojedinačna snaga svake turbine biće po 6,6 megavata.

- Treba iskoristiti prednost lokacije. Jednom kad se napravi projekat i zaokruži kompletan projekat da ne dođe do promjena koje su veoma skupe - pojašnjava Čampara.

I vrijednost investicije povećana je na 136 miliona KM. Proizvodnja električne energije iz VE Grebak neće biti podsticana, a tržištu struje, godišnje bi trebalo da isporučuje 174 megavata električne energije. Iz menadžmenta Vjetroelektrane Grebak saopštili su da će turbine, koje će biti ugrađene, biti najsavremenije u toj oblasti, i kao takve prvi put puštene u eksploataciju.