okupljanja-korona.jpg

Epidemiološka situacija u Srpskoj izuzetno je nepovoljna, zbog čega će u lokalnim zajednicama, u kojima je došlo do značajnijeg skoka broja zaraženih korona virusom, biti uvedene restriktivnije mjere.

Na ovo upozorava direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, koji poručuje da je prevashodni razlog porasta broja pozitivnih na koronu, neodgovornost pojedinaca.

– Nažalost, preventivne mjere se krše i dalje, bez obzira na naša upozorenja i apele. Pojedinci se okupljaju mimo svih propisa i preporuka, zbog čega se virus jako brzo širi među populacijom, pa u posljednje vrijeme imamo značajnije povećanje broja pozitivnih na dnevnom nivou – kaže Zeljković u intervjuu za Srpskainfo.

Crveni alarm je definitivno upaljen i gori već jedno određeno vrijeme. Samo se postavlja pitanje kako ćemo reagovati, od čega će, opet, zavisiti epidemiološka situacija.

U određenim lokalnim zajednicama definitivno jeste. IJZ RS će, u pogledu toga, dati preporuke kriznim štabovima u gradovima i opštinama. Insistiraćemo da se preporučene mjere primijene i poštuju. Preporuke će biti donesene u skladu s procentom pozitivnih u pojedinim lokalnim zajednicama.