Ovogodišnji dobitnici nagrade „Povelja Prosvjete“ su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Svečanost uručivanja nagrade će biti održana u petak, 7. februara, u Vukovoj zadužbini.amfilohije-joanikije.jpg

Prema riječima predsjednika beogradskog odbora „Prosvjete“ Milimira Mučibabića, vrijeme u kojem smo svedoci borbe srpskog naroda u Crnoj Gori dalo je „Prosvjeti“ puno pravo i legitimitet da ovogodišnji dobitnici „Povelje“ budu upravo mitropolit Amfilohije i episkop Joanikije.

„Litija kao veličanstvena pozornica kojom odiše dostojanstvo pretvorila je cijelu zemlju u evropsku pozornicu u kojoj se nešto čudno dešava. Za one koji ne mogu da razumiju, u biti Srbina postoji svetosavski kosovski zavjet koji se s vremena na vrijeme probudi. Evo prilike da se on probudi.litije-cg.jpg

Mi smo svjedoci toga buđenja.“Srpsko kulturno i prosvetno društvo Prosvjeta osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas djeluje na prostorima svih srpskih zemalja. To društvo svake godine organizuje „Svetosavske svečanosti“ u okviru kojih se „Povelja Prosvjete“ dodeljuje najistaknutijim pojedincima.

„’Povelja‘ se dodeljuje onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda. Vrijednosti koje su prema našem mišljenju vanvremene, koje pretpostavljaju ne samo htjeti, nego znati šta htjeti i kako djelati, u tom smislu smo se opredijelili za ovu dvojicu velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve“, kaže Mučibabić za Sputnjik.