Crnogorcevic.webp

Pjesma "Za život Srpske", koju će premijerno na Dan Republike Srpske 9. januara u Banjaluci izvesti jedna od najpoznatijih izvođača duhovne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević, opisuje odnos oca koji je za Srpsku dao život, prema svome sinu, rekao je autor muzike i teksta te pjesme Ivan Crnogorčević.

Crnogorčević je naveo da je pjesmu stvarao sa velikom emociju i ganutošću kojima je pjesma i prožeta.

"Pjesma može da simbolizuje i odnos muža i žene. Muža koji je otišao u rat i koji je ostavio život za Republiku Srpsku. Tako da će se pronaći, manje više, svi u toj pjesmi", rekao je Crnogorčević, koji je sveštenik Crkve Svetog Dimitrija na Kruševcu u Podgorici.

On je istakao da pjesma ne pominje nikoga u negativnom kontekstu, nego je inspirisana emocijama koje simbolizuju zavjet da se mora čuvati ono što je mukom stvarano kako na prostoru Republike Srpske, tako i u drugim srpskim zemljama.

"Pjesma nema nikakvu negativnu poruku prema bilo kome. Pjesma nema nikakve ratne, nikakve šovinističke konotacije", naglasio je Crnogorčević za Srnu.

On je dodao da će pjesma, za koju je video-spot sniman širom Republike Srpske, biti objavljena 8. januara.

Novinska agencija Republike Srpske - Srna, sa dozvolom autora Ivana Crnogorčevića, u kompletu objavljuje tekst pjesme "Za život Srpske":

"Kad za slavu Svetog Stefana

Ti se sjetiš moga imena

Tad upali svijeću za mene

I za moje vjerne drugove

 

Čuvaj sine srpsku slogu

Srpsko ime i slobodu

Zavjet naših hrabrih očeva

I najhrabrijih srpskih sinova

 

Za svaki pedalj zemlje ove

Dali su živote svoje

Ginuli su kao vitezi

Slavom su se ovjenčali"