Produžen pritvor maloljetniku iz Bileće koji je prijetio napadom na školu u Trebinju
BILEĆA, TREBINJE – Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem R.T. iz Bileće, koji se sumnjiči za pokušaj terorizma, na još dva mjeseca, prenosi portal "Direkt", pozivajući se na odgovor koji im je dostavljen iz Republičkog javnog tužilaštva.


Prema novim informacijama, sud u Trebinju je donio rješenje kojim se maloljetniku iz Bileće produžuje pritvor koji može trajati najviše do 12. juna 2024. godine, a sve na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva, Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Odluka je, navode, donesena nakon održanog ročišta u prisustvu republičkog javnog tužioca, maloljetnika i njegovog branioca.

“Imajući u vidu osjetljivost samog predmeta i činjenicu da se radi o maloljetnom licu, više informacija, za sada, nije moguće saopštiti”, kazali su iz RJT za "Direkt".

Podsjećanja radi, maloljetnik iz Bileće R.T. (17), uhapšen je zbog sumnje da je počinio krivično djelo terorizma, na način da je putem lajv četa na "TikToku" pokazao da je nacrtao plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, popisujući mrtve i ranjene, kao i satnicu kada će započeti napad, te da će sve okončati samoubistvom, prenijeli su tada mediji.

Na snimku se, dodali su, vidjelo kako je u svesci iscrtana skica, odnosno tlocrt škole. Označeni su ulazi, dvorište, hodnik stepenište, te popisan broj mrtvih po različitim prostorijama. Čak je zapisana i ukupna kalkulacija u kojoj se navodi 12 mrtvih i 23 ranjena. Osim broja mrtvih, napisana je i satnica prema kojoj bi navodni napad trebao početi u 10:10 časova, izlazak je planiran u 12:22, dolazak policije u 12:53, dok je u 13:05 časova upisano - samoubistvo.

Spornom četu prisustvovalo je više osoba, a jedan zabrinuti korisnik "TikToka" je sve prijavio policiji.

Maloljetnih je nakon istrage i akcije koju su vodili PU Trebinje i Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma u saradnji sa Republičkim javnim tužilaštvom, uhapšen u Bileći.

On je sproveden Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske na dalje postupanje, da bi mu Okružni sud u Banjaluci, na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva, odredio pritvor.