Ranka Perić Romić, Željko Budimir, Vlade Simović i Nevenko Vranješ - Foto: RTRS
Profesori Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Željko Budimir, Vlade Simović, Nevenko Vranješ i dekan Ranka Perić Romić odbacuju nametnuti zakon odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

Za dekana FPN-a Ranku Perić Romić nametnuti zakon odlazećeg visokog predstavnika u BiH je apsurd jer, kaže, "ako bi se zakon primjenjivao i ako bi se neko u budućnosti bavio ovim pitanjem bio bi krivično gonjen".

Sa uvođenjem verbalnog delikta ne slaže se profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Željko Budimir.

- Od petka je BiH totalitarno društvo, do sada je bila protektorat. Ovo je odluka koja se odnosi na cijeli narod. Zakon ima elemente rasizma - istakao je Budimir.

Profesor na FPN-u Nevenko Vranješ uputio je podršku rukovodstvu Republike Srpske na odbacivanju nametnutog zakona.

- Ovakav zakon se ne može prihvatiti. Zanemareno je 30.000 srpskih žrtava. Ovo je anticivilizacijska norma - izjavio je Vranješ.

Profesor na FPN-u Vlade Simović je naglasio da su niz odluka i nametnutih rješenja bile takve da su stvarale međunacionalne i međupartijske konflikte.

- Odluke visokih predstavnika obesmišljavale su parlamentarizam i demokratiju. Zakone je donosio akter koji nije nosilac suvereniteta u BiH. Donošenje odluka mora da se vrati u Parlament. Odluke moraju biti proizvod konsenzusa izabranih predstavnika - zaključio je Simović.