Fakultet za proizvodnju i menadžment Trebinje danas su posjetili profesori Departmana za matematičku fiziku i numeričku analizu sa Univerziteta Saratov iz Rusije - prof. dr Vječeslav Jurko i prof. dr Sergej Buterin, kao i profesori sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu - prof. dr Milenko Pikula i doc. dr Vladimir Vladičić.



Profesori iz Rusije su u višednevnoj posjeti Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, prilikom koje su potpisali Sporazum o izvođenju zajedničkih doktorskih studija iz matematike sa Filozofskim fakuletom iz Pala, i održali niz predavanja u okviru seminara "Inverse problems in spectral analysis". Profesori sa Univerziteta u Saratovu iz Rusije bili su i tokom prethodnih godina u posjeti FPM, koja se najvećim djelom sastojala iz aktivnog učešća u organizovanju i radu Matematičkih konferencija Republike Srpske koje je FPM organizovao.


Za studente i profesore, profesor Sergej Buterin održao je prezentaciju o gradu u kome je sjedište njihovog Univerziteta - Saratovu, zatim je prisutne upoznao sa Univerzitetom u Saratovu i svojim matičnim fakultetom - Fakultetom za matematiku i mehaniku, kao i sa školskim sistemom koji se primjenjuje u Rusiji. Matematički dio predavanja, profesor Buterin je iskoristio da pokaže primjene problema spektralne analize u biologiji.




Trebinje danas