Velike vrućine (foto:N. MIHAJLOVIĆ / RAS SRBIJA) -
U Republici Srpskoj jul će biti dosta stabilan, sa četiri prodora svježijeg vazduha sa zapada koji će donijeti sporadične padavine, a temperatura će biti iznad prosjeka za ovo doba godine sa dva izraženija toplotna talasa, izjavio je meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Igor Kovačić.

Dodao je da sredinom mjeseca može da bude dostignut apsolutni maksimum kada je riječ o temperaturi vazduha.

- Prva sedmica jula će biti sa nešto nižom temperaturom, dok će od 7. jula doći do ponovnog rasta temperature i praktično ćemo imati taj treći toplotni talas. On će trajati otprilike do sredine mjeseca i očekuje se ponovo dosta visoka temperatura kao u junu - precizirao je Kovačić.

Istakao je da će prvih dana jula temperatura biti od 25 do 30 stepeni, a zatim će od 7. jula u većini krajeva premašiti 30 stepeni Celzijusovih, a na sjeveru i jugu biti i do 35 stepeni.

Nakon toga će temperatura rasti svakim danom i do 13. jula dostići vrlo visoke vrijednosti.

- Od 10. jula temperatura će biti oko 35 stepeni, na sjeveru i do 39-40 stepeni, najizvjesnije oko 13. jula, kada se mogu javiti i neki rekordi u temperaturi - kaže Kovačić.

On dodaje da će zbog nestabilnosti i pljuskova koji se očekuju 14. i 15. jula temperatura malo pasti, ali će dalje biti vrlo visoka, ljetna.

Prema prognozi, novi toplotni talas sa temperaturom oko 40 stepeni Celzijusovih očekuje se 16. jula.

- Oko 20. jula će biti nestabilnosti i grmljavinskih procesa, nakon čega će uslijediti ponovo stabilno vrijeme sve do 29. jula, kada se ponovo očekuju nestabilnosti i pljuskovi - kaže Kovačić.

Napomenuo je da je glavna karakteristika jula da će temperatura biti iznad prosijeka, da će padavine, najvjerovatnije, biti ispod prosijeka i da će se nastaviti suša koja je bila izražena u junu, kada su ponegdje dostignuti i apsolutni rekordi u maloj količini padavina, kao što je Banjaluka koja je imala 11,5 litara kiše po metru kvadratnom.