Programer iz Trebinja Ranko Mandić osvojio je nagradu za najinspirativnije rješenje Američke svemirske agencije NASA na njihovom godišnjem takmičenju “Spejs eps čelendž” u kome prezentuju probleme iz različitih oblasti i traže rješenja razvijajući takmičarski duh u cijelom svijetu.


Takmičenje se prvi put ove godine odvijalo i u BiH, u Tuzli, ali se Mandić nije prijavio tamo, već se odlučio za drugu varijantu – za takmičenje preko interneta, iako je u tom slučaju konkurencija mnogo veća.
“U Tuzli je učestvovalo svega pet timova iz BiH, u Srbiji je bilo njihovih osam timova, a preko interneta se prijavilo 119, gdje sam ja bio među osam nagrađenih i to za najinspirativnije rješenje problema NASA tehnologije”, priča Mandić, koji je zaposlen u “Elektro-Hercegovini” kao programer.
Iako voli svoj posao i nije mu dosadio, kaže da se ponekad zamori od brojki i kilovata i da je često u slobodnom vremenu na sajtovima koji se bave istraživanjem svemira, pa je tako došao i do ovoga konkursa.
Problem koji je izabrao da rješava odnosi se na terminologiju NASA i sve je uradio za dva slobodna popodneva, a u pitanju je njihov žargonski rječnik sa nekoliko desetina hiljada izraza i skraćenica kojima više niko ne vlada, pa se traži način da njihovi uposlenici bolje i brže uče te termine, ali i da se javnost animira na takvo učenje.
“Moja ideja se zasniva na igri jer se tako najbolje uči, pa sam osmislio karte poput sličica ili Jugi Jo karata i na svakoj je po jedan termin i tekstualni opis, a špilovi tih karata bi se nalazili na radnim mjestima uposlenika, u bifeima i mjestima gdje se druže uposlenici NASA, koji mogu, dok piju kafu, prelistavati karte i učiti nove termine.
Takođe bi se promovisala i razmjena karata među zaposlenima, ali se one mogu razmjenjivati i među njihovom djecom, kao i svim mladim ljudima, pa bi se teminologija NASA brže širila i više učila kroz zabavu”, objašnjava Mandić svoju ideju.
On je na svojoj prezentaciji uradio prelom dizajna četiri demo karte, među kojima je i svemirski teleskop Hubble, termin iz ikonografije NASA, a njegova karta ima na sebi sliku teleskopa, opis, vrijeme kada je lansiran u svemir i koliko je u upotrebi, oznaku složenosti termina i ostalu potrebnu specifikaciju, kako bi se radilo i sa svim drugim pojmovima.
Cjelokupna prezentacija počinje kratkim videom od pola minuta u kome on svojoj kćerkici pruža jednu od tih karata, a ona se oduševljava, uz komunikaciju na engleskom, a zatim ide i poduži tekstualni opis kako je došao na ovu ideju, koje je probleme nosila, koje resurse je koristio.
Nezavisne novine/V.Duka