snijeg_j2   1.jpg

Mehanizacija „Nevesinjeputeva“ čitavu noć je bila terenu i održavala prohodnim magistralne i regionalne saobraćajnice, sem dionice Ulog-Klanci preko prevoja Morine. Dosta posla imali su i električari.

Magistralni put Mostar-Nevesinje-Gacko je saobraćajnica prvog stepena prioriteta. Jutros su prohodni i putni pravci prema Trusini i Luci, a jedna mašina je upućena i prema Zijemljima.

Iz Opštine Nevesinje koja održava lokalnu putnu mrežu najavili su da će prioritet u čišćenju danas imati putevi do školskih objekata, gradske i prigradske saobraćajnice.

Radnici Elektro-Nevesinja trenutno otklanjaju kvar na dalekovodu prema Luci.

Noćas je napadalo novih dvadesetak centimetara snijega, tako da je trenutna visina sniježnog pokrivača u Nevesinju 35-40 centimetara. Meteorolozi i za danas najavljuju padavine, s tim da će se smjenjivati snijeg, susnježica i kiša.

snijeg_j4  2.jpg

Radnici „Putne službe“ Gacko cijelu noć su se borili kako bi održali prohodnim saobraćajnice za koje su nadležni i uspjeli su u tome, kako nam je rečeno, nije bilo nijednog zastoja.

Tokom noći na Čemernu su održavali put prohodnim uz ljudstvo i jaku mehanizaciju (4 kamiona i specijalno vozilo) kako bi blagovremeno čistili snijeg i posipali abrazivnim materijalom, potvrdio je za Radio Gacko rukovodilac RJ „Putna služba“ Gacko Blagoje Milošević.

Saobraćaj se nesmetano odvija i na regionalnoj saobraćajnici ka Brljevu, gdje je bio upućen jedan kamion, dok su magistralni put ka Planoj čistili uz pomoć kamiona i specijalnog vozila.

Ističu da su jedni od rijetkih u Republici Srpskoj koji su u protekla 24 časa uspjeli održati puteve prohodnim, bez zastoja.

U našoj opštini, kada je grad u pitanju, snježnih padavina je palo 26 litara po metru kvadratnom u protakle 24 sata, a upravo toliko iznosi i visina snježnog pokrivača (26cm). Radnici „Komusa“ uz pomoć bob-ket mašine oslobađaju centar grada od snijega.

Na Čemernu je palo 27 litara po metru kvadratnom, a visina snježnog pokrivača jutros iznosi 51cm. Ovo je inače prvi ozbiljniji snijeg u sezoni, koji je uglavnom donio radost najmlađima.

Prema informacijama iz Civilne zaštite opštine Gacko i dalje su od glavnih putnih komunikacija, uslijed poplava, odsječeni mještani Lukovica, Kazanaca, Zagradaca i Danića. U selu Zagradci dubina vode na jednom mjestu je čak 10 metara, a mještani Lukovica i Kazanaca idu okolnim putevima, pa čak i brdskim stazama.

U Civilnoj zaštiti se nadaju da neće biti potrebe za evakuacijom stanovništva koje je uglavnom staro, a ima i nepokretnih lica.

Snijeg i dalje pada u gradu, očekuje se prestanak u večernjim satima i prema prognozama narednih 5,6 dana stabilnog vremena bez padavina.

Podsjećamo u tri dana protekle sedmice u Gacku je palo preko 230 litara kiše po metru kvadratnom što je izazvalo izlijevanje rijeka i bujanje podzemnih voda uslijed čega su neka sela, odnosno zaseoci odsječeni od grada.

IMG_3060-1-scaled  3.jpg

IMG_3052-1-scaled   4.jpg