Ljubinjsko preduzeće za uzgoj, otkup i preradu ljekovitog bilja „LJ – bilje“ na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu lova, ribolova, sporta i turizma (LORIST) u Novom Sadu – dobilo je pet pojedinačnih zlatnih medalja za svoje proizvode i zlatni pehar za uspješan sajamski nastup.


Zlatne medalje „LJ-bilje“ dobilo je za fitnes čaj i čaj od majčine dušice, za cvjetnu vodu od lavande, za ulje za masažu od smilja, kao i za malo komercijalno pakovanje etarskih ulja.
Osim u Novom Sadu, gdje su pobrali pregršt priznanja, preduzeće koje trenutno ima više od 200 proizvoda registrovanih u komercijalne svrhe, uspješno je nastupalo na sajmu turizma u Beogradu i na manifestaciji Dani Republike Srpske u nekoliko većih gradova Srbije.
„Sajmovi su dobar vid promocije proizvoda i marketinških prepoznavanja na tržištu i na takvim skupovima se upoznaju potencijalni partneri. Naši proizvodi su specifični, mogu praktično naći primjenu od farmaceutske industrije, kozmetičke industrije, prehrambene industrije, a samim tim imaju primjenu i u turizmu – ili kao turistička dopuna u dijelu hrane, suvenira ili prezent poklona“, kaže Božo Ilić, član poslovnog savjeta i jedan od suvlasnika ovog preduzeća, koje posluje kroz pet programa.
Najnoviji program je kozmetički. Pokrenut nedavno, prije nepun mjesec dana, a moći će da proizvodi, recimo, 5.000 pakovanja krema za lice od smilja dnevno.
U kozmetičkom programu je, prema Ilićevim riječima, planirana proizvodnja dvadesetak različitih proizvoda!
Njima će „LJ-bilje“ obogatiti ionako raznoliku ponudu svojih prerađevina od najkvalitetnijih ljekovitih i aromatičnih biljaka koje uspijevaju na toplom i sunčanom hercegovačkom jugu.
Pa je sasvim logično očekivanje da će i ti novi proizvodi naići na dobar prijem, na nove nagrade i priznanja.
Radio Trebinje/Žarko Janjić