Agrarni fond Grada Trebinja danas je svojim kooperantima koji su se prijavili na javni poziv za program proizvodnje krompira podijelio ukupno pet tona sjemenskog krompira.Njih 17, koji će obrađivati od dva do četiri dunuma zemlje, dobili su po 120 kilograma krompira po dunumu, za šta je obezbijeđeno 10.000 maraka.af-krompir.jpg

Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda grada Trebinja kaže da su zainteresovanim proizvođačima krompira ranije uradili i pripremu zemlje, frezanje i oranje.

„Uzeli smo i najbolje sjeme koje se može naći na tržištu. Proizvođači će svakako imati i podršku tokom proizvodnje u savjetovanju od strane naših stručnih lica, agronoma i članova savjetodavnog tima. Obićemo sve korisnike kada bude posađen krompir i naravno biti im na usluzi ako im bude potrebna bilo kakva savjetodavna pomoć u toku proizvodnje krompira“, naveo je Dutina.

On je rekao da su ugovorom određene njihove, ali i obaveze proizvođača krompira.

„Obavezali smo se da otkupimo određenu količinu krompira koji oni proizvedu po cijeni koju smo odredili ugovorom. Na ovaj način je zaokružena čitava cjelina od pomoći proizvođačima da posade krompir do samog otkupa, čitav jedan krug, jer smo smatrali da je jedan od osnovnih problema sam plasman proizvoda na tržište. Zadali smo normu da otkup bude oko 700 kg po dunumu, klase roda koja se traži na tržištu“, rekao je Dutina.Smatra da će, ukoliko se budu ispoštovale sve obaveze, proizvođači moći znatno prevazići normu.

„Zavisi kakva će biti sezona, ali ako svi budemo ispoštovali obaveze koje smo preuzeli na sebe - ne bi trebalo da bude nikakvih problema i da ćemo moći očekivati dobar rod i ove sezone. Ako se dese neke nepredviđene okolnosti, mi na to ne možemo uticati, dogovorićemo se sa našim korisnicima na koji način da prevaziđemo te probleme, ako do njih dođe, a ja se nadam da neće“, istakao je Dutina.

Ovo je prvi pu, ističu u Agrarnom fondu, da se na ovakav način radi javni poziv za dodjelu sjemskog krompira, koji će, biti nastavljen i narednih godina.

„Nadam se da će već naredne godine biti mnogo više zainteresovanih korisnika i da ćemo u Trebinju proizvoditi dovoljne količine krompira. Potrebe za krompirom u prošloj godini bile su oko 100 tona“, rekao je Dutina.

Agrarni fond će,najavljeno je, u narednom periodu raspisati i javni poziv za dodjelu besplatnog rasada paprike i paradajza koji će proizvesti u sopstvenim rasadnicima.