Projekat izgradnje HE "Dabar" realizovati u okviru utvrđenih rokova

 

236386.jpg (277 KB)

Realizacija projekta izgradnje hidroelektrane "Dabar" u okviru utvrđenih rokova je strateški interes svih strana, istaknuto je na sastanku ministara energetike i rudarstva Petra Đokića i finansija Zore Vidović sa predstavnicima kineske kompanije "Gedžuba", koja je izvođač radova.

Na današnjem sastanku u Banjaluci je konstatovano da je potrebno učiniti dodatni napor da se maksimalno umanje značajni efekti koje aktuelne promjene tržišnih cijena rada, energenata i materijala imaju na projekat, a na koje nijedna strana nije mogla uticati, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Analizirani su nepovoljni uticaji tržišta, odnosno fluktuacije cijena roba i usluga na svjetskom tržištu na ovaj projekat, a sve s ciljem pronalaska rješenja i osiguranja da projekat teče predviđenom dinamikom.

Predstavnici kineske kompanije su rekli da, bez obzira na aktuelnu situaciju, ne sumnjaju u to da će, uz podršku Vlade i Republike Srpske, projekat biti završen na vrijeme i uspješno te da je, u tom smislu, potrebno pratiti stanje i blagovrmeno reagovati.

Dogovoreno je da se o ovom pitanju nastave konsultacije i da strane u projektu redovno izvještavaju resorno ministarstvo o aktivnostima koje se provode.

Sastanak je organizovan kako bi se analizirala dinamika realizacije projekta i izvršenja ugovornih obaveza.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kompanija "HE Dabar", "Hidroelektrane na Trebišnjici", "Elnos" i "Integral inženjering".

Izgradnja hidroelektrane "Dabar" počela je u junu ove godine. Instalisana snaga budućeg postrojenja će iznositi 159 megavat časova, a godišnja proizvodnja električne energije oko 251 gigavat časova.

Napišite svoj komentar!

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala Trebinje Danas već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja! Trebinje Danas zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Najnovije u ovoj kategoriji

×