image_6487327-3.jpg (111 KB)

Trebinje predstavlja pozitivan primjer kada je u pitanju sistem unapređenja obrazovanja i njegovo efektivno povezivanje sa privrednim sektorom. Ovo je juče rečeno na završnom događaju projekta „Moja budućnost“, u kome je Grad Trebinje, u saradnji sa organizacijom Helvetas, aktivno učestvovao tokom prethodnih godina.

Povodom završetka projekta, u Sarajevu je juče održana i završna konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici Grada Trebinja, gradonačelnik Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Dražen Bošković, direktor Razvojne agencije TREDEA Bojan Benderać, te predstavnici područne privredne komore i prestavnici trebinjskih srednjih škola.

image_6487327-4-1536x691.jpg (85 KB)

U panel diskusijama na temu efikasnijeg povezivanja sektora obrazovanja i privrede učesnici su razmijenili iskustva vezano za realizaciju projekta te sumirali krajnje rezultate.

Kako je saopšteno, u saradnji sa Helvetasom na polju unapređenja sektora obrazovanja, u Trebinju su realizovani projekti u vrijednosti od oko 200.000 KM, od čega je Grad finansijski učestvovao sa oko 20% sredstava. Ova sredstva utrošena su za opremanje nekoliko kabineta za praktičnu nastavu u Centru srednjih škola i Tehničkoj školi Trebinje, reviziju nastavnih programa i planova, izradu elaborata za uvođenje novih zanimanja, obuke za nastavnike u školama i mentore u preduzećima sa kojima stručne škole sarađuju, a sredstva su utrošena i za organizaciju sajma zapošljavanja i obrazovanja u Trebinju.

„Trebinje je istaknuto kao primjer dobre prakse u povezivanju obrazovanja i privrede, a u sve naše inicijative i aktivnosti bili su uključeni i drugi važni akteri, odnosno nosioci odluka, poput Privredne komore Republike Srpske, Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, privredni subjekti i nastavni kadar,“ rekao je juče gradonačelnik Mirko Ćurić te zaključio da je zadovoljan krajnjim ishodima projekta, kao i cjelokupnom saradnjom sa organizacijom Helvetas.

image_6487327-2-1536x864.jpg (94 KB)

Završnom događaju u Sarajevu prisustvovalo je više od pedeset učesnika iz cijele BiH, među kojima su bili i predstavnici lokalnih samouprava, zavoda za zapošljavanje RS i FBiH, privrednici te predstavnici privrednih komora RS i FBiH.