U Trebinju je danas predstavljen projekat razvoja preduzetništva na lokalnom nivou i inovativne lokalne ekonomije BiH „EU4 biznis“.


Prema riječima Katarine Crnjanski Vlajčić, koordinatora projekta ispred Međunarodne organizacije rada, ono što se želi postići je, prije svega, saradnja između privatnog, javnog i nevladinog sektora u cilju stvaranja mehanizama koji će poboljašti preduzetničku klimu i pospješiti pokretanje novih poslova ili širenje već postojećeg biznisa.


– Cilj skupova je da zainteresovani dobiju više informacija kako mogu da apliciraju za sredstva, koja se kreću od 150 od 200 hiljada evra. Dajemo direktnu podršku partnerstvima javnog, privatnog i nevladinog sektora koja će kasnije sami da biraju krajnje korisnike. Cilj je ubrzati uspostavljanje i razvoj mikro, malih, srednjih i novoregistrovanih preduzeća. Kroz ovaj projekat podržavamo i novoregistrovana preduzeća za mlade, žene i ranjive kategorije, koji teško kod drugog poslodavca ostvaruju radni odnos – istakla je ona.


Božo Vlačić, vlasnik trebinjskog gazdinstva „Vlačić“, poznatog po proizvodima od smokava, je rekao da ovakvi projekti mogu pomoći preduzetnicima poput njega, jer on se ne bavi samo poljoprivrednom proizvodnjom, već je njegov posao vezan i za turizam i izvoz proizvoda.


– Radim zaokružen proces od sadnice do prodaje lista smokve. Nije prvi put da apliciram, učestvujem u različitim projektima, vidjećemo šta će biti – istakao je Vlačić.


Prezentaciji javnog poziva za razvoj preduzetništva prisustvovali su i predstavnici gradske uprave, Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća i regionalne Privredne komore.


Izvor RT