Prema planu kapitalnih investicija, koji je kao dio budžeta za 2018. usvojen na sjednici Skupštine grada, Grad Trebinje će u narednoj godini u projekte saobraćajne i vodovodne infrastrukture, rasvjetu, izgradnju, sanacije i opremanje objekata izdvojiti 6,3 miliona KM.
Novčano najviša stavka, u iznosu od 750.000 KM, odnosi se na učešće Grada Trebinja u projektu izgradnje hidrotehničkog sistema Trebinjsko polje, najvećeg u regionu koji omogućava korišćenje modernih natapnih metoda – a čijom će izgradnjom vodu na zatvaraču dobiti oko 1.100 hektara obradivih površina širokog prigradskog i seoskog pojasa – od Zasad polja do Velje Gore i Kremenog Dola.


Gradonačelnik Luka Petrović najavljuje da to neće biti jedini sistem za navodnjavanje koji će se graditi u narednoj godini.
„Četiri vodovodna sistema su se nametnula kao prioritetna, i to: Podvori-Vrpolje na Ljubomiru, sistemi vodosnabdijevanja Moska i Mrkonjića, te završetak sistem za zubačkom platou. Mislimo da ćemo sa našim i grantovskim sredstvima Vlade RS, u saradnji sa resornim ministarstvom, realizovati sva ova četiri sistema. Smatramo da novac uložen u selo nije bačen“, napomenuo je Petrović, dodajući da je za učešće u projektima podrške agraru i ruralnom razvoju, kroz izgradnju objekata i infrastrukture, Grad Trebinje u budžetu za narednu godinu planirao 200.000 KM.
Na proljeće bi trebalo da počne i rekostrukcija stare zgrade na pijaci, arhitektonski prepoznatljive po dvije „kule“, u čijem je prizemlju planirana zatvorena tržnica, a nadogradnjom sprata – i prostor za ugostiteljski objekat. Za ove radove u budžutu je planirano 450.000 KM.


Grad će u narednoj godini izdvojiti 440.000 KM za sanaciju objekta nekadašnjeg „Novoteksa“ na Tini, gdje je planirano formiranje poslovog centra, sa proizvodnim pogonima za tekstil i obuću, te drugim javnim sadržajima za potrebe stanovnika ove mjesne zajednice.
Za izgradnju modernog vatrogasnog doma Trebinje je u narednoj godini planiralo 370.000 KM. Uz mnogo kvalitetnije uslove za rad Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje – izgradnja doma omogućiće i izmještanje vatrogasaca iz postojećeg objekta i izgradnju Palate pravde za potrebe trebinjskih pravosudnih institucija, koja je planirana na ovoj lokaciji.
U planu kapitalnih investicija izdvojeno je 319.000 KM kao učešće Grada Trebinja u nastavku rekostruktivnih radova na zgradi Opšte bolnice Trebinje, čiji su cilj energetske uštede i bolji uslovi za boravak i liječenje pacijenata.
Najznačajniji projekti putne infrastrukture u narednoj godini biće izgradnja ulice Nova i saobraćajnice S-1 u novoj stambenoj zoni na području nekadašnje kasarne, za šta će iz budžeta kapitalnih investicija ukupno biti izdvojeno 800.000 KM, dok je iznos od 300.000 KM planiran je za izgradnju putne komunikacije kroz industrijsku zonu Volujac.
Počeće i izgradnja atletskog kompleksa na stadionu u Policama, sa tartan stazom za trkačke sportove, te infrastrukturom i opremom za druge atletske discipline. Za projekat fazne finansijske realizacije i ukupne vrijednosti blizu milion KM naredne godine biće izdvojeno 300.000 KM.
„Sredstva iz budžeta biće izdvajana tri godina, ali ovdje mislim samo na način finansiranja, dok je rok izgradnje – šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Znači, mi očekujemo da već do jeseni naredne godine bude završena atletska staza. Pravi naziv bi bio atletski stadion – zato što će ovaj kompleks omogućiti takmičenja iz 28 atletskih disciplina“, pojasnio je gradonačelnik Petrović.
Za ugradnju štedne LED rasvjete u narednoj godini Grad Trebinje izdvojiće novih 300.000 KM, nakon što se realizuje ovogodišnjih 390.000 planiranih za tu namjenu, a dodatnih 200.000 KM planiranao je za projekte obnove javne rasvjete.
Počinje i dugo čekano popločavanje Starog grada, za šta će u narednoj budžetskoj godini biti obezbijeđeno dodatnih 200.000 KM. U prvoj fazi, za koju je u ovoj godini izdvojeno 290.000 KM i već izabran izvođač radova, planirano je popločavanje „osovinske“ pješačke zone kroz „Kastel“ – od južnog ulaza do skretanja za Muzej Hercegovine, a ugradnji kamenih ploča prethodiće izmiještanje svih vazdušnih instalacija u podzemne kanale.


Projekat Grad sunca kompanije „Svislajon“ Grad Trebinje pomoći će izgradnjom parkingaza potrebe ovog turističko-rekreacionog kompleksa, za šta će u 2018. godini biti izdvojeno 200.000 KM.
Donacijom Vlade Srbije, u iznosu od 500.000 evra, biće izgrađen vrtić „Srbija“ u Gorici, a budžetom je planirano i novčano učešće Grada Trebinja u iznosu od 160.000 KM.
Iznos od 110.000 KM u planu kapitalnih investicija predviđen je za kontribuciju Grada Trebinja u projektu izgradnju još jedne zgrade za izbjegla i raseljena lica od 18 stanova, koji provodi resorno ministarstvo Republike Srpske, nakon što se i građevinski realizuje prošle godine finansijski „zatvoreni“ projekat stanogradnje za ove kategorije „CEB 2“.
Za završetak rekonstrukcije gradskog parka u 2018. godini biće izdvojeno 100.000 KM.
Za pribavljanje zemljišta u budžetu za 2018. godinu planirano je 377.000 KM, a novca će biti i za prostorno-plansku i projektnu dokumentaciju – za izradu urbanističkog plana Trebinja 120.000 KM, te projektne dokumentacije za izgradnju stambene zgrade za mlade bračne parove 40.000 KM.
Radio Trebinje