Kada je riječ o pomoći Srbije, u Hercegovini je dio planiranog već ostvaren, a pojedine opštine i gradovi imaju već spremne prijedloge novih projekata.


U Trebinju je prošle godine novcem iz Srbije izgrađen istoimeni vrtić, a odobrena su sredstva za duhovni centar u Mrkonjićima i za revitalizaciju Starog grada. Građani Trebinja podržavaju najavu dalje podrške.

U trebinjskoj gradskoj upravi zahvaljuju na urađenom, a pozdravljaju najave da će donacija biti još. Između ostalog, namjera je da se traži podrška za gradnju objekata u industrijskoj zoni Volujac i nabavku opreme za male proizvođače čiji se proizvodi mogu naći u „Hercegovačkoj kući“, a ima ih više od 90.

– Već imamo urađenu specifikaciju, potrebno je oko 500.000 evra. Jednostavno, moramo podržati te proizvođače, a pomoć iz Srbije je uvijek dobrodošla – kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

I u Bileći imaju konkretne planove: kandidovaće dogradnju prečistača otpadnih voda, izgradnju „Kuće oskarovaca“ i rekonstrukciju biblioteke, kao i traženje alternativnog izvora za vodosnabdijevanje grada. Namjeravaju i da konačno uvedu red u eksploataciju kamena na području opštine. Ukupna vrijednost je oko 1,3 miliona KM.

– U opštini Nevesinje željeli bi da realizuju dva projekta uređenje ulice 9. januara, kroz bivšu kasarnu, za šta je potrebno 235.000 KM i rekonstrukciju zgrade u kojoj će biti smještena muzička škola, gradska galerija i biblioteka, za oko 290.000 KM. Planirano je da se uskoro održi i sastanak zvaničnika Srbije i Srpske sa predstavnicima lokalnih zajednica kako bi bili dogovoreni detalji realizacija svih planiranih projekata – istakao je Mihailo Vujović, menadžer opštine Bileća.

RTRS