Pred sektorom energetike kod nas su velike promjene, a osim ulaganja u obnovljive izvore energije, vrlo brzo će se ulagati u pametna rješenja, odnosno sakupljanje podataka i opremu.energetska-efikasnost.jpg

Ulazi se u ozbiljan period transformacije i promjena načina razmišljanja i funkcionisanja, ali je važno da se trenutak iskoristi, neke su od poruka koje su se mogle čuti tokom drugog dana Samita energetike koji je održan u Trebinju. Stručnjaci iz oblasti energetike, ali i predstavnici IT i oblasti telekomunikacija razmatrali su i pitanje kako finansirati energetsku efikasnost, ali i kako pametni gradovi i rješenja mogu biti u službi te efikasnosti.Ministar u Vladi RS Srđan Rajčević smatra da je energetika jedna od velikih razvojnih šansi RS, a na marginama samita razgovarao i sa predstavnicima Saveza opština i gradova o inicijativi da se u lokalne zajednice u RS uvede koncept pametnih gradova.

Za to treba naći i izvore finansiranja, ali volja i podrška za takvu inicijativu postoje, kaže Rajčević.

Osnivanjem pametnih gradova moguće je postići energetske uštede, objasnio je stručni savjetnik generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH Aleksandar Mastilović.

– Recimo, korištenjem pametne rasvjete možete da smanjite račune struje za pola. U doba kada koristimo fosilna goriva za transport, možemo da obavljamo i transport sa manje autobusa, a da prevezemo više ljudi, ako znamo gdje najviše ljudi čeka, na kojim stanicama, iz kog pravca treba da ide… Zašto da šaljemo kamion za sakupljanje otpada uvijek istom rutom, ako su neki kontejneri prazni, a neke možda treba isprazniti tri puta dnevno? Ako imamo ta znanja i informacije, možemo postići značajan efekat, koji nije samo finansijski, već ima uticaj i na životnu sredinu – objasnio je Mastilović.