Promocija knjige 1.jpg (427 KB)

U Trebinju je večeras, u okviru sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija, promovisana knjiga "Od Omege do Alfe" - zbirka predavanja vladike Atanasija iz vremena prije nego što je postao episkop.

Priređivač zbornika - Njegovo preosveštenstvo vladika zapadno-američki Maksim rekao je da naslov knjige "Od Omege do Alfe" na neki način izokreće perspektivu gledanja, u čemu je vladika Atanasije bio nenadmašan.

"On se izdvaja iz celokupne plejade srpskih teologa po tome koliko je to naglašavao", rekao je vladika Maksim.

Vladika Maksim je naveo da je blaženopočivšim vladika Atanasije istoriju smatrao kao nešto što vodi ka cilju, a cilj je ono što je Bog zamislio.

Promocija knjige 4.jpg (752 KB)

"Radi se o tome kako mi posmatramo istoriju, da li je ona sama po sebi dovoljna ili nije, da li istorija ima potrebu za iskupljenjem", rekao je vladika Maksim.

Dekan Bogoslovskog fakuleta u Foči Vladislav Topalović istakao je da je ova zbirka neobičnog naslova - riječ je o inverziji citata iz Biblije, gdje Hristos kaže "Ja sam Alfa i Omega", te da je poenta knjige da budućnost zapravo daje smisao sadašnjosti i istoriji.

"To je ona poruka koju je vladika Atanasije kao jeromonah poznih osamdesetih i devedesetih godina saopštavao beogradskoj inteligenciji koja je tragala za smislom", rekao je Topalović.

Promocija knjige.jpg (778 KB)

Promocija knjige "Od Omege do Alfe organizovana" je u okviru trodnevnog sjećanja na blaženopočivšeg vladiku zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija povodom dvije godine od njegove smrti.