U Muzeju Hercegovine, sinoć je promovisana knjiga „Žena koja je vjerovala da je Marija Magdalena“, autora prof. dr Emila Vlajkija.roman-vlajki.jpg

„Ona u knjizi osvaja vlast i tjera muškarce iz politike, odnosno im zabranjuje da se bave politikom. Ona smatra da su žene te koje rađaju život, donose život, a muškarci su ti koji preko ratova i agresivnosti ga uništavaju“, priča Vlajki i dodaje da žene danas i kada su na položajima se ravnaju prema muškom svijetu.

„Ne znam da li je dobro da žene uzmu vlast, ali uzimajući u obzir svakodnevne vijesti iz svijeta i kako nam malo fali da odemo do vraga, nešto će se tu morati mijenjati, mislim da feministički pristup nekim stvarima bi mogao biti senzibilan. Žene mogu biti ovakve ili onakve ali sasvim sigurno bi vladavina matrijahata, kako sam to u knjizi opisao bi mogla rezultirati spasavanjem planete“, objašnjava Vlajki.

Saša Knežević, profesor književnosti ističe da je ovaj roman intrigantan jer je neobičan pristup samoj temi.

„Nevjerovatno je koliko je stvari autor morao pročitati, da bi uopšte došao do ovog romana. Ja sam pišući recenziju, prosto bio konstantno zainteresovan jer sam prepoznao neke stvari koje su posuđene, da je imao na umu veliku literaturu. Jedan dio je nepreveden, neke knjige iz 2016, pa jedan feministički film koji se uopšte ne može „skinuti“… Vlajki je pročitao ono što je u svijetu veoma popularno i sve to upakovao u jedan ovakav roman, koji je pomalo zastrašujući jer se mi nalazamo u jednom teškom vremenu i ne obraćamo pažnju na mnoge probleme, a jedno od njih je i pitanje tih istopolnih brakova“, priča Knežević.

Ovaj roman je došao sigurno u trenutku kada će se ovo pitanje vrlo brzo politički pokrenuti na našim prostorima – zaključio je on.