Pad aviona- Filipini (Foto: Twitter) -
Filipinske vlasti pronašle su neoštećenu crnu kutiju iz aviona filipinskog vojnog vazduhoplovstva koji se srušio u nedjelju, usmrtivši više 50 ljudi, potvrdile su vojne vlasti.

Komandant vojnih snaga general Sirilito Sobejana novinarima rekao je da je pilot koji je komandovao letjelicom imao nekoliko godina iskustva na letenju avionom Lokid C-130 Herkules, je među poginulima u nesreći na ostrvu Džolo, prenosi Rojters.

Naveo je da je crna kutija pronađena u ponedjeljak i da istražitelji treba da preslušaju razgovore pilota i posade vođene prije pada aviona.

- Razgovarao sam sa preživjelima. Pilot je promašio pistu, pokušao je da vrati kontrolu nad letjelicom, ali nije uspio. Desno krilo aviona udarilo je u drvo - naveo je filipinski vojni zavničnik.

Sobejana je rekao i da niko nije iskočio iz letjelice prije nego što se srušila. Ranije su neki svjedoci navodili da su pojedini od putnika pokušali da iskoče prije nego što se avion srušio na zemlju.

Naveo je da je prednji dio aviona pri udaru bio presječen i da su neki od vojnika iskoristili taj otvor da pobjegnu, ali oni koji su izgubili svijest nisu uspjeli da izađu prije nego što je na letjelici izbio požar.

Transportni avion Lokid C-130 Herkules je u nedjelju trasportovao vojnike, od koji je većina tek stupila u vojsku, u provinciju Sulu na vojnu obuku.

Ministar odbrane Filipina Delfin Lorenzana je potvrdio da su svi putnici bili pripadnici vojske koji su služili na aerodromu Lagindingan, udaljenom oko 460 kilometara sjeveroistočno od mjesta nesreće.

U avionu se nalazilo 96 ljudi, uključujući tri pilota i pet članova posade, a prema podacima od ponedjeljka broj poginulih u ovoj nesreći popeo se na 52, uključujući tri civila na terenu, nakon što su dva od 49 vojnika povrijeđenih u nesreći podlegla povredama, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.