Oko 626 kilograma kokaina, te skoro 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane zaplijenjeno je širom Evrope u velikoj akciji Evropola, u kojoj je učestvovala i BiH. Zbog više krivičnih djela uhapšeno je 566 osoba, od čega više desetina u BiH.

"Tokom akcije na prostoru BiH u aktivnostima je učešće uzelo 3.485 policijskih službenika", navedeno je u saopštenju.

U BiH su kontrolisane 17.882 osobe, 7.944 vozila, 216 prostorija, 2.701 paket itd.

"U okviru akcije na području BiH uhapšeno je 36 osoba ili je prema njima preduzeta druga mjera kojom je osobi ograničeno kretanje", navedeno je u saopštenju.

Među uhapšenima u BiH ima stranaca, ali i bh. državljana, a oni su uglavnom hapšeni zbog droge i oružja.

Kada su u pitanju sve evropske zemlje u kojim je akcija izvedena, kako je saopšteno, zapljene uključuju i 84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, sedam karabina.

Nađeno je i šest sačmarica, četiri komada prepravljenog oružja, dvije vazdušne puške, 20.206 komada municije.

Među uhapšenima, ukupno posmatrano sve zemlje, ima 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem oružjem itd.

U akciji je, širom Evrope, učestvovalo čak 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage. Provjerene su, dodaje se u saopštenju, 215.273 osobe i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

Kako su saopštili nadležni, od 13. do 18. novembra tijela za sprovođenje zakona širom Evrope zajednički su djelovala protiv trgovanja oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima, kao i visokorizičnih kriminalnih mreža.

Ukupno je 26 zemalja širom Evrope učestvovalo u ovim opsežnim koordinisanim operativnim aktivnostima uz podršku Evropola, Eurojusta, Fronteksa, Interpola i niza međunarodnih struktura.

"Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima, pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage", saopštio je MUP Hrvatske.

Španija je koordinisala operativne aktivnosti, a Evropol je koordinisao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka, prenose Nezavisne.

"Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU i posebnih operacija u uključenim zemljama. Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organizovanog kriminala širom Evrope sarađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a", istaknuto je u saopštenju.