IMG-fbc389b4597fd2ea950e7b8642934020-V.jpg (253 KB)

Članovi udruženja „Pištet“iz sela Veličana su radovima na sistemu i montažom pumpe na crpnoj stanici Mareva Ljut ozvaničili početak sezone zalijevanja na području koje pokriva ovaj sistem za navodnjavanje.

Od polovine novembra - kada je završena prošlogodišnja sezona zalijevanja i kada je demontirana pumpa radi poplava, te prilagođen sistem za zimsko mirovanje - ovi domaćini su se ponovo okupili na istom mjestu radi ponovnog aktiviranja sistema, ali i radi razmjene iskustava iz prošle godine.

„Sve što se pokazalo kao praktično i dobro“, rekao nam je Nešo Savić, „ne treba dirati, već podržati kao dobru praksu i u ovoj godini. Kolektivna briga svih nas koji koristimo vodu, da prihvatimo sistem kao lično dobro, dala je ovaj rezultat da smo funkcionalni i besprijekorno ispravni čitavu prošlogodišnju sezonu“.

IMG-c2f949d564da01de53d366c8500022b2-V.jpg (363 KB)

Koliko je dobra praksa u upravljanju ovim resursom važna za uspješno bavljenje u poljoprivrenoj proizvodnji - potvrdio nam je i Novica Slavić, koji nam je dodatno pojasnio šta je najbitnije za postignuti uspjeh.

„Petn'est godina smo se batrgali i uvijek bili dužni i isključivani, a od prošle godine - kada smo odlučili da satovima za vodu kontrolišemo potrošnju vode - svi ti problemi su nestali. Samo kontrolisana potrošnja vode dala je rezultat u pogledu brige i štednje na svakom potrošenom kubiku vode. U svakom slučaju, tu je i Agrarni fond Grada Trebinja doprinio sa 60% subvencije na potrošnju električne energije da nam dobro pojeftini potrošena voda. Takva podrška nam je značajna i nadamo se da će nas i ove godine podržati“, zaključio je Novica.