Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku je 13. februara 2020. donijelo rješenje o proširenju istrage, određene rješenjem o sprovođenju istrage od 13. juna 2019. protiv petorice hrvatskih državljana (67, 50, 64, 45 i 73 godine) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili po jedno krivično djelo teško djelo protiv opšte bezbjednosti i u vezi s krivičnim djelom opasno izvođenje građevinskih radova – objavilo je Državno tužilaštvo  na svojim službenim stranicama, a slučaj se odnosi na požar koji je izbio prije nešto više od godinu dana u HE Dubrovnik u Platu.he-dbk-istraga.jpg

Istraga se ovim rješenjem proširuje na okrivljenu pravnu osobu sa sjedištem u Zagrebu, zbog postojanja osnovane sumnje da je odgovorna za isto krivično

djelo, a odgovornost pravne osobe proizlazi iz odgovornosti prve trojice okrivljenih hrvatskih državljana (67, 50 i 64) koji su, osnovano se sumnja, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi od decembra 2016. do 29. decembra 2017. povrijedili obaveze pravne osobe u oblasti gradnje i zaštite od požara, prilikom obnove (rekonstrukcije) Pogona Hidroelektrane Dubrovnik u Platu.

Podsjetimo, požar je izbio 10. januara 2019. godine. Stradala su tri radnika i pričinjena materijalna šteta. Od tada je ova hidroelektrana van mreže.

Na sastanku rukovodstava Elektroprivrede Republike Srpske i Hrvatske elektroprivrede krajem januara 2020. godine u Zagrebu dogovoreno je da bi do 20. febrauara na mreži trebao biti jedan agregat HE Dubrovnik, a do 1. aprila i drugi agregat bi trebao biti pušten u rad.

Da li će dogovor biti ispoštovan znaće se za nekoliko dana.