Sindikalna potrošačka korpa za septembar iznosi 2.523 KM i prosječna plata je pokriva sa 50,61 odsto, saopšteno je danas iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu - 1.137 KM. Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 639 KM, za prevoz 226 KM, za tekuće održavanje domaćinstva 138 KM, a nabavka obuće i odjeće u septembru koštala je 187 KM, navodi se u saopštenju.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru iznosi 1.277 KM i manja je za devet KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u avgustu.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u septembru isplaćena je u oblasti finansijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosi 1.730 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 971 KM.

Niske prosječne plate u septembru primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 990 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.015 KM, navedeno je u saopštenju.