Strašni požar u hidroelektrani Dubrovnik dogodio se 10. januara 2019. godine, a bježeći od vatre i dima trojica radnika su izgubila svoje živote.

HE-Plat.jpeg

Tijelo Mata Maškarića pronađeno je u odvodnom kanalu, tijelo Ivice Zvrka pronašli su mještani u blizini Cavtata na stijenama, dok se za Davorom Pozniakom tragalo tri dana, nakon čega je pronađen u sporednoj cijevi odvodnog tunela.

HE Dubrovnik u Platu od tada je zatvorena. Tada se spominjalo kako se dio radnika neće vratiti na posao nakon što se tragedija dogodila, a prije nekoliko mjeseci moglo se čuti kako će prostojenje ponovno proraditi u siječnju 2020. godine.

No taj scenarij očito više i nije toliko izgledan, saznaje Dubrovački dnevnik.

"Bilo je govora kako bi HE Dubrovnik trebala proraditi krajem januara, no prema mojim informacijama koje trenutno imam, to se neće dogoditi tada nego ipak nešto kasnije.

No, ne postoje točno određeni rokovi pa ne znam koliko je to 'kasnije'," izjavio je načelnik Opštine Župa dubrovačka Silvio Nardelli za Dubrovački dnevnik.

Podsjetimo, u oktobru je pokrenuta priča oko gubitaka do kojih je došlo jer postrojenje ne radi. Dugogodišnji radnik HEP-a koji je sada u penziji, gdin. Rado Radić, tada je napravio računicu 'u grubo' kojim je pokušao dočarati koliko bi mogla izgubiti hidroelektrana Dubrovnik u Platu zbog toga što će godinu dana biti van funkcije.

Prema njegovoj računici, šteta bi mogla biti i veća od iznosa koji se tih dana spominjao u medijima, dakle veći od 730 miliona kuna.

"Podaci o elektrani su svima dostupni na dosta mjesta. Otprilike bi to izgledalo ovako: proizvodnja jednog agregata, kad voze oba, je minimalno 117.5 MW.

Kad se to pomnoži s 24 sata, 30 dana u mjesecu i 12 mjeseci u godini, dođe se do 1 015 200 000 kWh za godinu dana.

HEP-ova cijena potrošačima za 1 kWh iznosi 106 lipa. Troškovi HEP-a od proizvodnog praga u Platu do sijalice u našem domaćinstvu je oko 12 posto. Troškovi 1kWh elektrane do praga za plaće uposlenih iznosi oko 700 hiljada kuna mjesečno.

Tako da to više nije 730 miliona nego jednu milijardu kuna godišnje zarade ili gubitaka državi!", izračunao je tada Radić.