Svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredima danas je u Nevesinju obilježen Spasovdan – krsna slava Opštine i Sabornog hrama.


Svetu liturgiju u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije uz sasluženje crkvenih velikodostojnika iz cijele Hercegovine.


Slavskim svečanostima prisustvovali su predstavnici lokalne vlasti, boračkih organizacija, javnih institucija, preduzeća, gosti iz hercegovačkih opština i građani Nevesinja.


Nakon bogosluženja tradicionalna svečana litija prošla je gradskim ulicama. Lomljenje slavskog kolača i slavski obred obavljeni su u porti Sabornog hrama.


Prisutnim građanima se obratio vladika Dimitrije.


„Mi se danas sjećamo istorijskog događaja, vaznesenja Hristovog, a današnja liturgija na kojoj ljubimo jedni druge i prije svega Gospoda je slika tog vaznesenja. Ljubav je osnov vjere i treba da širimo ljubav jedni prema drugima i prema Gospodu“ – naglasio je vladika Dimitrije.


Građanima Nevesinja čestitku je uputio i načelnik opštine Milenko Avdalović.


„Daj Bože da nam današnji praznik bude na zdravlje, spasenje i radost, a daće Bog da bude i rodna godina, da živimo u miru i ljubavi, da čuvamo jedni druge kao i naš grad“, rekao je Avdalović.


Pripremljen je i kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali članovi KUD-a Nevesinje i etno grupe Simonida i Sveti Dimitrije.


Spasovdan kao krsnu slavu proslavljaju još i Banja Luka, Istočno Novo Sarajevo i Grad Beograd.


Radio Nevesinje