Na praznik Pokrova Presvete Bogorodice-krsne slave manastira Duži, Episkop ZHiP Dimitrije služio je Svetu Liturgiju uz sasluženje umirovljenog Episkopa ZHiP Atanasija i sveštenstva naše eparhije.


Poslije čitanja Svetog Jevanđelja besjedio je Vladika Atanasije. Atanasije je okupljenom narodu čestitao današnji veliki praznik, podsjećajući da se majka Božija javila u vrijeme opsade Carigrada od strane Avara, 911. godine."Ona nas pokriva i štiti i to vidi svako koji ima vjere i povjerenja u nju. Majka Božija je prisutna i štiti sve, a posebno djecu i hvala Vam što ste doveli ovoliki broj djece. Neka je srećan praznik svima, a naročito djeci, đacima, majkama i stradalnicima na Kosovu i Metohiji", istakao je vladika Atanasije.


U toku Svete Liturgije u čin đakona rukopoložen je Miloš Mandić.Liturgiji je prisustvovao brojni vjerni narod, koji se već tradicionalno okuplja na ovaj dan u Dužima.Poslije Liturgije, ophoda oko hrama sa čitanjem Jevanđelja i lomljenja slavskog kolača, pripremljena je trpeza ljubavi.Izvor: EZHiP