Zvečan, protest (Foto: TANJUG/ STR/bs) -

Više hiljada Srba prošetalo je danas od Kosovske Mitrovice do Zvečana u znak podrške uhapšenim Srbima na sjeveru Kosova i Metohije, čime su željeli da poruče da su za mirno rješavanje krize, ali i da pokažu u kakvoj dramatično teškoj situaciji živi srpski narod.

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović upitao je ima li kraja teroru koji dolazi iz Prištine.

- Treća nedjelja kako javnosti i svijetu govorimo da se hapse, proganjaju, zastrašuju naši najbolji privrednici, sportisti, studenti, radnici, a evo sada i medicinski tehničar. Ima li kraja ovom teroru koji dolazi iz Prištine? Oni kažu da smo etnička zajednica. Od naroda u svojoj državi su nas proglasili etničkom zajednicom i kažu da smo najzaštićenija zajednica u svijetu - rekao je Milović.

Podsjetio je da je od 1999. u prisustvu desetina hiljada vojnika KFOR-a, UNMIK-a, OEBS-a protjerano preko 200.000 Srba sa ognjišta.

- Istina je da na jugu u gradovima nema Srba. Istina je da smo pretrpjeli pogrom 17. marta 2004. Istina je da se uništavaju crkve i manastiri. Istina je da se i danas ubijaju Srbi i da im se puca u leđa. Istina je da našoj djeci na putu specijalne jedinice drže uperene cijevi iznad glave, jer su dejca vozila svoj kvad. To je istina kako živi srpski narod na KiM - naveo je Milović.

On je istakao da nema smirivanja dok se specijalne jedinice nalaze na sjeveru i nema deeskalacije dok se hapse nevini.

- Nema deeskalacije dok se i dalje proglašavamo ruljom, teroristima i onima koji ne poštuju pravo i pravdu. To nam govore oni koji ne poštuju odluku da se uzurpirana zemlja Dečanima vrati evo već sedam godina - rekao je Milović na protestu.

Glavna sestra Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Ivana Stojsavljević poručila je da ovo nije politički skup, već da se narod okupio da iskaže protest zbog hapšenja sugrađana i prebijanja djece.

- Ovde smo da zatražimo oslobađanje Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Miluna Milenkovića Luneta, Nemanje Vlaškovića, Milovana Božovića, Slađana Trajkovića i našeg kolege medicinskog tehničara Dalibora Spasića. Ovdje smo da iskažemo protest protiv specijalaca koji su prije dva dana tukli dvoje maloljetne djece, brata i sestru, samo zato što su Srbi. Sa jednim ciljem - da se utjera strah građanima, da se ne osjećamo bezbjedno, da ne vidimo perspektivu za našu djecu, oni žele da se iselimo. To je namjera Kurtija da se jedan dio pohapsi, a drugi protjera - rekla je Stojsavljević.

Podsjetila je da je ovoga jutra u Leposaviću uhapšen Uroš Vukašinović i upitala ko je sljedeći?

- Ovom prilikom želimo da se obratimo i domaćoj i svjetskoj javnosti, međunarodnim institucijama, KFOR-u, EULEKS-u, OEBS-u da nas zaštite od Kurtijevog terora i da se uhapšeni nevini ljudi oslobode. Tražimo da nas naša matična država Srbija zaštiti i da se specijalci povuku sa sjevera. Da naša djeca i studenti mogu da polažu ispite, da mi možemo da liječimo pacijenate bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Svoju humanost pokazujemo svakodnevno liječeći Srbe, Albance, muslimane, Turke, Egipćane, Rome. Moramo biti jedinstveni i složni, ne smemo sada da se dijelimo - navela je Stojsavljevićeva.

Kako javlja Tanjug, u dvorištu Tehničke škole u Kosovskoj Mitrovici održan je trening kik-boks kluba u znak podrške uhapšenom treneru Milunu Lunetu Milenkoviću.

Od početka tenzija na sjeveru Kosova i Metohije uhapšeno je šestoro Srba.