Vilijam Šekspir  (Foto: i.kinja-img.com) -
Jedna od prvih štampanih kolekcija drama Vilijama Šekspira prodata je na aukciji u Njujorku za 9,98 miliona dolara. Knjiga "Prva zbirka" štampana je 1623. godine i vjeruje se da je riječ o jednoj od prvih kolekcija drama ovog pisca. Postoji samo šest primjeraka "Prve zbirke" i sve su u privatnom vlasništvu.

Ovaj primjerak prodat je na "Kristijevoj" aukciji, a cijena koja je postignuta predstavlja novi rekord za književna djela, prenio je AP.

Sabrane drame izdali su Šekspirovi prijatelji Džon Heming i Henri Kondel poslije njegove smrti 1616. godine, objavila je aukcijska kuća.

Zbirka sadrži drame "Magbet", "Dvanaesta noć", "Mjera za mjeru" i "Julije Cezar".

"Kristi" je oduševljen jer je postavljen novi svjetski aukcijski rekord ne samo za radove Vilijama Šekspira, neko i za bilo koje literarno djelo - izjavila je Margaret Ford iz ove izdavačke kuće.

Knjigu je kupio Stiven Leventejl putem telefonske ponude.

On je rekao da je Šekspir "bez ikakvog poređenja najveći pisac engleske književnosti i jedan od najvažnijih kulturnih uticaja u čitavoj istoriji".

Leventejl je rekao da je počastvovan time što je kupio primjerak najvažnije zbirke drama koja je ikada objavljena i da je riječ o "epohalnom izdanju".

Knjigu je na aukciju stavio privatni koledž za liberalne umjetnosti Mils u Oklandu, u Kaliforniji.