Prva zbirka poezije Stefana Višekrune „Pauk ili čovjek“ promovisana je večeras u Narodnoj biblioteci Trebinje.


Mladi trebinjski pjesnik, sa trenutnom adresom u Banjaluci, svoju poeziju već je objavljivao u književnim časopisima i na internet portalima a pjesme su mu prevođene i na više jezika – da bi prva zbirka iz štampe izašla prije nekoliko dana u izdanju Književne zajednice „Jovan Dučić“.

Traganja za odgovorima na vječne teme literature odredila su njegov primarni izbor u pjesničkom promišljanja svijeta.

„Moja poezija je misaona. Ljubav, sudbina i patriotizam – to su njene teme. Moja prva zbirka posvećena je Njegošu, gorostasu naše poezije koji je davao odgovore za metafizička pitanja o smislu postojanja čovjekovog, za kojima sam i sam tragao“, kaže Stefan.

I pjesma koja je dala ime cijeloj zbirci – inspirisana, kako kaže, Kafkom i Kamijem – alegorija je tog traganja, u kojem čovek može i da se zaplete u vlastitu mrežu koju je poput pauka u svojoj tragalačkoj avanturi sam ispleo.

Među najdražim mu je i pjesma „Srodna duša“, prepjevana na mađarski jezik i uvrštena među sto pjesama savremenih srpskih pjesnika u antologiji čiji je autor Ileš Feher.

Ne čudi što Stefan rado čita i literaturu iz filozofije i pravoslavne teologije, a ni poezija, kako kaže, nije jedini medij u kojem voli da se ogleda.

Uporedo piše i dramu „Nisam ja kriv“, u kojoj progovara o položaju umjetnika u društvu, a već priprema i drugu zbirku pod nazivom „Ljubav je jedino vrijedna pod nebom“, u kojoj će uz poeziju biti i aforizmi i besjede o duhovnosti i umjetnosti.

Na promociji njegove prve zbirke govorili su profesori srpskog jezika i književnosti Snežana Grbić i Evelina Dučić.

RT