U Crnoj Gori je potvrđen prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa. Riječ je o 65-godišnjem muškarcu, navodi se u zajedničkom saopštenju Instituta za javno zdravlje (IJZ) i Kliničkog centra Crne Gore. Ranije je večeras IJZ potvrdio postojanje koronavirusa kod još pet osoba, a direktor Boban Mugoša rekao je da se ukupan broj zaraženih povećao na 22.

.

Direktor Kliničkog centra Jevto Eraković saopštio je da je u Crnoj Gori registrovan prvi smrtni slučaj od koronavirusa, te da je riječ o 65-godišnjem muškarcu Z.P, koji je sinoć poslije ponoći primljen u Klinički centar sa hroničnim oboljenjem pluća.

Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta u Klinički centar, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19. Ovaj građanin je u prvoj polovini ovog mjeseca boravio u Srbiji.

"U pitanju je državljanin Crne Gore, star 65 godina iz Herceg Novog. On je u ranim jutarnjim satima transportovan u Klinički centar Crne Gore i ubrzo nakon toga i preminuo. Sve mjere koje su u kratko vrijeme boravka u Kliničkom centru Crne Gore sprovedene, nažalost nijesu mogle da ostave neki bolji trag po liječenje ovog pacijenta. Osoblje Kliničkog centra, kao što sam konstatovao je preduzelo sve što se moglo preduzeti, koristilo je svu neophodnu zaštitnu opremu i sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata", rekao je Eraković.

On je porodici preminulog uputio iskreno saučešće, a građanima poručimo "da je ovo prilika da još jednom shvatimo kolika je ozbiljnost ove bolesti i ovog virusa".

"Da poštujemo sve preporuke koje su date od strane Nacionalnog koordinacionog tima, da budemo solidarni i da se zajedno suočimo sa problemom koji nam slijedi i da ga uspješno i prebrodimo", rekao je Eraković.

Direktor IJZCG Boban Mugoša saopštio je da je do ovog trenutka u Crnoj Gori registrovano obolijevanje 22 osobe od COVIDA 19.

"Jedna osoba je danas preminula. Bris, odnosno uzorak od ove osobe je uzet jutros prije njene smrti i danas je utvrđeno da je ona preminula od Covida 19. Ovo ukazuje da se epidemija širi i pokazuje ružnije lice nego što je samo širenje a to je da od ove bolesti se umire. Zbog svega ovoga, molim i ponovo podsjećam da treba poštovati sve propisane mjere i sve naredbe u cilju da se zaštitimo od ove bolesti", kazao je Mugoša.

Iz IJZ je ranije večeras saopšteno da je završena analiza 10 uzoraka.

"U radu je još osam. Novi koronavirus je potvrđen kod pet osoba, a sve su povezane s postojećim slučajevima", napisali su iz IJZCG na svom Twitter nalogu.

"Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom se nalazi 5.565 osoba", dodali su iz IJZCG.