20220908_080857.jpg

U okviru kampanje „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ jutros su policijski službenici Policijske stanice Trebinje, u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, prvačićima održali predavanje o bezbjednosti saobraćaja.

Ova kampanja se realizuje već tradicionalno svakog septembra na početku školske godine.

Jovana Cvijetić, portparol Policijske uprave Trebinje ističe da je cilj kampanje da se najmlađi učesnici u saobraćaju upoznaju sa saobraćajnim propisima, kako treba da se ponašaju u saobraćaju, te kako da pređu bezbjedno ulicu.

„Predavanje je prilagođeno mlađem dječijem uzrastu,ova djeca imaju šest godina, sve ove značajne informacije dobili su na način prilagođen njihovom uzrastu. Koristi se jedan crtani film, u kome je glavni junak dječak koji priča kako ispravno da pređemo ulicu. Na taj način se djeci dovoljno dugo održi i pažnja da mogu da razumiju, a poslije i da zapamte ove važne informacije“, navela je ona.

Ističe da tokom prethodne školske godine nije bilo evidentiranih saobraćajnih nezgoda u kojoj su učesnici u saobraćaju bila djeca.

„Bez obzira na te podatke uvijek je potrebno raditi na edukaciji, apelovati na sve učesnike da se poštuju saobraćajni propisi, saobraćajna kultura jer to je jedan način koji najviše doprinosi smanjenju broja saobraćajnih nezgoda, otklanjanju uzroka, a samim tim i smanjenju posljedica saobraćajnih nezgoda“, navodi Jovana Cvijetić.

Elena Miljas, učenica prvog razreda je lijepo i jednostavno objasnila šta su naučili na ovom predavanju.

„Ako želiš da pređeš ulicu moraš da pronađeš pješački prelaz, da pogledaš lijevo-desno i ako nema automobila pređeš ulicu. Ako hoćeš da odeš do neke prodavnice , isto moraš da pronađeš pješački prelaz. Na semaforima, kada je automobilima crveno svjetlo onda je pješacima zeleno“, jasna je Elena.

Predavanje će biti održano i u ostalim osnovnim školama u Istočnoj Hercegovini.