Mitropolit Amfilohije (Foto: Medija centar Beograd) -
Manifestacija "Đedov sabor - od Dunava do mora Sinjega" u Herceg Novom, posvećen uspomeni na blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, održava se zato što u srpskom narodu nema mnogo takvih crkvenih pastira koji su praktično cijeli život dali u borbi protiv onih koji bi da sruše temeljne istine pravoslavne vjere, rekao je protojerej Radomir Nikčević, starješina Hrama Svetog Spasa u Toploj.

Otac Radomir ističe da se "Đedov sabor" održava i zato što je mitropolit Amfilohije, kao svaki pravi Bogom pobjednik nad svojim vremenom, raskrčio put i pokazao način kako cijelo biće okrenuti Bogu, da se onda i smjer kretanja pojedinca i društva u cjelini okrene ka vječnosti, ka budućem Carstvu Hristovom.

- Nema mnogo onih koji su nam toliko sopstvenim primjerom svjedočili da su, i u vrijeme velike opšte destrukcije i novog bogoborstva, progona Crkve i zatiranja hrišćanskih vrijednosti, čovjekov jevanđeljski život sa Bogom i kroz njega duhovna obnova svakog hrišćanskog naroda ne samo mogući, nego i neophodni da bi se razvila punoća i dostojanstvo čovjekove ličnosti i da bi i narod unapređivao duhovnu i kulturnu zrelost na Hristovom putu spasenja - kaže otac Radomir.

On je naglasio da su sabiranje i zajedništvo u prirodi hrišćanstva, a naročito pravoslavlja kao čuvara Hristove vjere, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Otac Radomir ističe da su sabori i saborovanja jedna od najstarijih i najznačajnijih ustanova i u svetosavskom rodu.

On podsjeća da je na tim saborima od jeresi odbranjena, obnovljena i utvrđena prava vjera u pravoslavnom narodu, kao izvor svakog dobra i blagostanja u njegovoj potonjoj istoriji na svim njegovim prostorima - od Prizrena, Skadra i Boke do Trsta i Bijele Krajine i od Skoplja do Pešte i Temišvara.

- Sve značajno u istoriji Crne Gore vezivalo se za neki crkveni praznik, za sabor kao podsticaj na ljubav, bratsku slogu i iscjeljenje od svake mržnje, zlobe i dioba, na isjeljenje od bezbožništva, samoće i očaja kome su skloni svi ljudi - istakao je otac Radomir koji je predsjednik Upravnog odbora manifestacije "Trg od ćirilice" u okviru koje se održava "Đedov sabor".

Na Kanli kuli u Herceg Novom danas će biti održana svečana akademija u čast 640 godina od osnivanja grada, kojoj će prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Akademija će biti održana u 19.30 časova, a potom će uslijediti program "Đedov sabor - Od Dunava do mora sinjega".