Srpski jezik - Foto: RTRS
Tekst nacrta zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i srpske ćirilice nalazi se u fazi usaglašavanja sa odredbama predloženih rješenja Srbije, potvrđeno je Glasu Srpske u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Priča o zaštiti i upotrebi srpskog jezika i ćirilice pokrenuta je prije nekoliko godina u Srbiji, a zatim se prelila i u Srpsku.

Predstavnici Srba s obje strane Drine dogovorili su se da do 15. septembra - Dana jedinstva, usvoje ove nacrte zakona.

U Ministarstvu su izrazili očekivanje da će Narodnoj skupštini u navedenom roku biti predloženo donošenje zakona, sa rješenjima koja će na najbolji način da štite i afirmišu jezik i pismo srpskog naroda, ne samo kao ustavnu tvorevinu, već i kao dio kulturnog i nacionalnog identiteta, odnosno kao dio kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Naglašeno je i da će sve aktivnosti u idućem periodu biti usmjerene ka zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i srpske ćirilice.

Biće stvarane i preduzimane, kako kažu, potrebne mjere za jačanje svijesti o značaju njegovog korišćenja, te širena saznanja o vrijednostima i značaju jezika srpskog naroda i srpske ćirilice kao dijela kulturnog i nacionalnog identiteta.

- Kao jedan od prvih koraka planirano je organizovanje konferencije o zaštiti i promociji kulturnog nasljeđa, gdje bi prvi dio konferencije bio posvećen upravo jeziku i ćirilici, kao karakterističnom elementu kulturnog i nacionalnog identiteta - navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.