Republika Srpska - Foto: RTRS
U Federaciji BiH se obilježava "Dan nezavisnosti", a u Republici Srpskoj 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Aleksandar Savić poručio je da srpski narod nikada neće prihvatiti da 1. mart, početak krvavog rata u BiH, bude praznik.

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je da je 1. mart dan žalosti, sjećanje na ubistvo srpskog svata u Sarajevu i početak rata u BiH, a to Republika Srpske ne može da obilježava.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić izjavio je da je za Republiku Srpsku i srpski narod neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao dana takozvane nezavisnosti BiH i predstavlja uvredu za srpske žrtve rata.

- 1. mart je sinonim za nelegitimni referendum održan uz protivljenje srpskog naroda, na brutalno ubistvo srpskog svata, ranjavanje pravoslavnog sveštenika i paljenje srpske zastave na sarajevskoj Baščaršiji, kao i na to da su ubice ostale nekažnjene, rekao je poslanik u prvoj višestranačkoj Skupšptini BiH Slobodan Bijelić.

Srpskim predstavnicima u ambasadama i konzulatima danas je radni dan, a obilježavanjem 1. marta kao dana državnosti BiH podriva se ugled BiH u svijetu, rekla je ambasadorka BiH u Francuskoj Bojana Kondrić Panić.

Generalni konzul BiH u Njemačkoj Vera Sajić izjavila je da pozivanje na odgovornost samo srpskih ambasadora i generalnih konzula pokazuje političku ostrašćenost, neprofesionalizam i nedostatak diplomatije.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija nazvao je "silovanjem demokratije" ono što nameće ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, te poručio da Srbi nikada neće slaviti ubistvo srpskog svata na Baščaršiji.

Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković izjavio je danas da ni Republika Srpska niti on nikada nisu i neće učestvovati u obilježavanju 1. marta, kao takozvanog dana nezavisnosti dijela BiH, jer ga doživljavaju kao dan kada su "drugi donijeli odluku da ne žele da žive sa Srbima u istoj državi".

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan izjavio je da će prijetnje ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković o pozivanju na odgovornost i sankcionisanju ambasadora i generalnih konzula iz reda srpskog naroda samo osnažiti njihovo jedinstvo u sprečavanju njene samovolje.

Reagovanje Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara na pismo diplomata iz reda srpskog naroda po svom sadržaju i namjeri spada u kategoriju političkog pamfleta i pokušaja neprikladnog pritiska na autore, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać povodom reagovanja MIP-a o obilježavanju 1. marta.

Obilježavanje 1. marta kao tzv. dana nezavisnosti BiH nije ništa drugo već najobičnija provokacija i proslava ubijanja i progona srpskog naroda u BiH, istakao je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da 1. mart nije nikakav praznik i da ga Republika Srpska nikada neće slaviti, jer predstavlja sinonim za stradanje i brutalne napade na sve što je sveto srpskom narodu.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić izjavila je Srni da bi pojedini predstavnici međunarodne zajednice shvatili koliko je žalosno danas bilo šta čestitati kada bi samo sagledali pravo stanje stvari i činjenice iz svih uglova, a ne jednostrano kako to obično rade.

Zakon o praznicima BiH ne postoji, samim tim diplomate i zaposleni nisu obavezni da obilježavaju 1. mart, nepostojeći praznik koji se proslavlja samo u jednom entitetu, rekao je Srni član Komisije za spoljne poslove Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nenad Nešić izjavio je da ministr inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković nije šef ambasadorima i da svoje ratne zakone može okačiti "mačku o rep".