Učenici osnovnih škola od petog do devetog razreda u Foči, njih 485, u narednoj školskoj godini dobiće nove udžbenike, čiju će nabavku prvi put finansirati opština iz budžetskih sredstava. Udžbenici će biti nabavljeni putem Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva RS i na vrijeme dostavljeni đacima, istaknuto je na sastanku načelnika opštine Milana Vukadinovića sa direktorima dvije osnovne škole.

Udžbenike za prva četiri razreda osnovne škole i određene kategorije đaka starijih razreda godinama u Srpskoj finansira Vlada Srpske. Sve više gradova i opština u Srpskoj iz svojih budžeta finansiraju nabavku udžbenika za sve osnovce od petog do devetog razreda. U red sa njima od naredne školske godine staće i Opština Foča.

Direktori obje osnovne škole upoznali su se sa novom odlukom opštinske uprave i pozdravili njeno uvođenje.

-Prvi put će 289 učenika u našoj školi dobiti nove udžbenike, nikada nije ovoliki broj učenika bio zastupljen, zato je to velika i jako važna stvar za đake i njihove roditelje-rekla je direktorka OŠ „Sveti Sava“, Jelena Čančar.

-Obradovani smo danas da će 196 učenika naše škole dobiti besplatno udžbenike. Svi znamo da pripremiti dijete za školu nije samo kupiti mu udžbenike, tako da će ova pomoć biti višestruko značajna-kazao je direktor OŠ „Veselin Masleša“, Vladimir Ivanović.

Nabavka udžbenika starijim osnovcima jedna je u nizu novih mjera podrške pronatalitetnoj politici koju sprovodi Opština Foča.

Najbitnije je, poručuje načelnik opštine Milan Vukadinović, da to neće biti samo ove godine-biće to redovna stavka u rashodovnoj strani budžeta za svaku narednu godinu.

-Riječ je o nabavci potpuno novih udžbenika, tako da roditelji đaka mogu putem ove subvencije da uštede izdvajanja za te namjene, i da ih plasiraju gdje je potrebnije, a siguran sam da u ovim trenutnim ekonomskim okolnostima imaju mnogo stavki. Stoga je ovo još jdna u nizu olakšica roditeljima koja će postati dobra i stalna praksa-kazao je Vukadinović.

Na sastanku je dogovoreno i da lokalna uprava finansira i odlazak na ekskurziju za po dva učenika devetih razreda iz obje škole, kao i dva maturanta Srednjoškolskog centra. Podrška će, kao i do sada, biti pružena đacima koji putuju na međuopštinska, republička i državna takčmičenja.

Ukupna budžetska sredstva za pronatalitenu politiku u Foči ove godine su udvostručena i iznose više od 260.000 maraka. Sve ranije donesene mjere ostaju i dalje na snazi, poručuju iz lokalne uprave.