Operacija u UKC Srpske - Foto: Ustupljena fotografija

Specijalista opšte i robotski asistirane hirurgije iz bolnice "St. Elizabeth Health Center" iz Ohaja Igor Milošević posjetio je Univerzitetski klinički centar Rpublike Srpske i izveo pet operacija zajedno sa timom UKC.

Danas su ljekari UKC Srpske zajedno sa doktorom Miloševićem izveli dvije laparoskopske resekcije želuca kod pacijenata sa karcinomom želuca, što je prvi put da se takva operacija izvodi u Republici Srpskoj.

Juče je doktor Milošević zajedno sa hirurškim timom iz Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju na čelu sa doktorom Goranom Janjićem izveo tri laparoskopske operacije hijatalne hernije (želučane kile).

Tim Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje vodio je doktor Vladimir Mrđa.

"Prilikom ovih hirurških zahvata po prvi put u regionu su se koristile specijalne biološke mrežice. Takođe, po prvi put se koristila i LINX procedura kao jedna od najinovatnijih procedura kojom se postavlja magnetni prsten koji reguliše refluks, odnosno vraćanje želučanog sadržaja u jednjak“, navode iz UKC.

Posjeta doktora Igora Miloševića još jedan je od pokazatelja da su kontinuirana edukacija medicinskih profesionalaca i sticanje novih znanja i vještina prioritet Poslovodstva UKC Republike Srpske sve u cilju pružanja što kvalitetnijih usluga našim pacijentima

"Nakon odsanjanog evropskog sna, sada sanjamo američki san. Presrećan sam što je uvaženi kolega dr Milošević rekao da imamo odlične sale i opremu, a što je najbitnije odlične ljekare. Svjestan sam da možemo i moramo bolje i s tim ciljem je danas ovdje sa nama uvaženi kolega koji je zajedno sa našim ljekarima operisao naše pacijente i prenio svoje znanje našim ljekarima. Dogovorili smo saradnju da Milošević i ubuduće dolazi u UKC Republike Srpske, a i da se našim ljekarima omogući odlazak u SAD radi dodatne edukacije, a sve u cilju unapređenja zdravlja stanovnika Republike Srpske“, rekao je Đajić.

Kaže da sa ponosom može da kaže da su oni u UKC Republike Srpske regionalni lideri kada su u pitanju operacije želučanih kila i operacije resekcije želuca kod pacijenata sa malignim bolestima.

"Juče smo po prvi put u regionu uradili tri operacije želučane kile koristeći posebne biološke mrežice i jedan poseban magnetni prsten - LINX što predstavlja najinovativniju metodu. Danas smo po prvi put uradili laparoskopsku resekciju želuca kod pacijenta sa karcinomom. Zahvaljujem se dr Miloševiću na podršci i na plodnoj budućoj saradnji. Dr Milošević se bavi robotskom hirurgijom kao apsolutnim trendom u minimalno invazivnoj hirurgiji i siguran sam da ćemo uz njegovu podršku i mi poći tim putem“, rekao je Goran Janjić.

Zahvalio se na prilici da pomogne i pružim podršku kolegama.

"Doktor Janjić je fenomenalan hirurg. Ovdje je sve na vrhunskom nivou. Svoj tim kada bih doveo ovdje vidjeli bi da nema nikakve razlike u uslovima u operacionim salama. Koristimo iste instrumente i kamere. Radimo odlično kao tim. Operacije su kompleksne ali se pacijenti brzo oporavljaju“, rekao je doktor Igor Milošević.